Preventivní programy pro školy

31. 3. 2014

Cesta integrace, o.p.s. se svou činností zaměřuje i na školní děti a mládež. Již po mnoho let běží projekt Centra primárních programů a dopravní výchovy. V současné době chceme naše aktivity ještě více rozvíjet, preventivně působit na děti a mládež ve více oblastech.

Jedním z našich nových projektů je výuka první pomoci pro žáky 4. a vyšších tříd. Tato výuka je realizována od února 2014. Jedná se celkem o 4 vyučovací hodiny přímé práce s žáky, kdy se děti mohou dozvědět více o fungování lidského těla, teorii první pomoci a samozřejmě i následnou aplikaci v praxi s obvazovým materiálem a figurínou na nácvik kardiopulmonální resuscitace. Cílem je děti vybavit potřebnými znalostmi, dovednostmi a především i odvahou reagovat v situacích, kdy někomu jde o život a zdraví. Věříme, že tato výuka bude ku prospěchu všech.

Centrum primární programů – Programy primární prevence mají za cíl podporu zdravého životního stylu a hodnot, napomáhat lepší kooperaci vztahu ve skupině a lepšímu vzájemnému poznání mezi žáky v rámci jedné třídy. V rámci sezení diskutujeme s žáky nad otázkami: zdravého způsobu života, kouření, alkoholu, drog, šikany, sexuality, právního vědomí, multikultury atd. Nabízíme dva druhy programů: program dlouhodobé primární prevence (6. – 9. třída) a interaktivní semináře. V roce 2013 se do tohoto projektu zapojilo 5 škol, bylo realizováno celkem 46 programů, zapojeno 801 žáků.

Dopravní výchova – v rámci tohoto projektu nabízíme souvislou výuku dopravní výchovy pro 4. třídy ZŠ na téma cyklista, dále pak výuku pro 1. až 3. třídu s tématem chodec a chování v dopravních prostředcích. Tematicky se zaměřujeme i na MŠ. Výuka probíhá teoretickou i praktickou formou na dopravním hřišti v Říčanech.  V roce 2013 se do souvislé výuky zapojilo 15 škol z regionu Říčansko, 25 tříd, 862 žáků 4. tříd. Výuku pro mateřské školky absolvovalo 6 tříd, 87 dětí, výuku na téma chodec 7 tříd, 153 dětí. Od dubna 2014 startujeme nový běh dopravní výchovy pro 4. třídy. Teorie v klubu Cesta a jízda na kole na městském dopravním hřišti v Říčanech!

                Markéta Hubínková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena