Převod bytů s vykřičníkem

31. 1. 2021

Názor: J. Kubec

 

Před dvaceti roky uzavřená smlouva mezi zastupiteli města a nájemníky domu čp. 1910 na Komenského náměstí měla pro všechny Říčaňáky kvalitu objektivní pravdy. Při průběžném plnění podmínek nebyla nikdy zpochybněna. Po dvaceti letech, před vypořádáním, náhle ztrácí hodnotu objektivnosti. Rozcházejí se názory právníků, neshodnou se ani zastupitelé na radnici. Ponechávám nyní stranou právní fundament problému a zaměřím se na podstatu jinou.

Je-li např. formulováno nějaké tvrzení a je opřeno o přírodní zákon nebo axiom, pak je takové tvrzení vždy objektivní, obecně nezpochybnitelné. V politice, jak říkal T. G. Masaryk, však cesta k objektivní pravdě musí předem projít „ohněm kritiky“. Jiná cesta není. Jak známo, kauza převodů bytů nebyla připuštěna k odvolacímu orgánu. A zde je ten vykřičník. Zcela se tím vědomě zavrhla možnost i nutnost rozšířit prostor ke kritickému hodnocení. Nechť už by byl výsledek jakýkoliv.

Porušení tohoto důležitého demokratického principu je politické selhání, neomluvitelné a neodpustitelné. Občan má plné právo objektivní pravdu znát. Na hospodaření města se podílí svými daněmi.

Josef Kubec

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena