Příběhy našich sousedů

30. 5. 2021

Příběhy našich sousedů
na jaře 2021

„Je to určitě přínosné. To, že vy máte dneska takových možností, takových kontaktů, tolik věcí se rychle naučíte… Velká část z vás to využívá výborně. Můžete se spojit s kdekým. Můj bratr dneska žije v jižní Africe. Jak já bych se s ním spojil? Co čtrnáct dní si přes Skype povídáme, jako kdyby byl tady s námi.“ Odpověděl Jan David žákovskému týmu ze ZŠ Kunice na otázku, co si myslí o dnešních moderních technologiích.

Sedmáci se s ním setkali online při natáčení v projektu organizace Post Bellum Příběhy našich sousedů. Na Říčansku probíhá v této době potřetí v rámci implementačních aktivit projektu ORP Říčany – Místní akční plány rozvoje vzdělávání II, reg. číslo projektu CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008643.

Děti se svým učitelem najdou ve svém okolí nebo mezi příbuznými pamětníka, jehož příběh zaznamenají a dále zpracují tak, aby zaujal i širší veřejnost. Jan David, dědeček jednoho z žáků, prožívá neuvěřitelně bohatý osud. Na konci šedesátých let byl u zakládání SOS dětských vesniček u nás a žákovskému týmu mj. vyprávěl o životě pěstounské rodiny.

V aktuálním běhu se věnují pamětnickému příběhu také žáci 7. ročníku ze ZŠ U Říčanského lesa a žáci 9. ročníku ze ZŠ Světice. S uvolněním protiepidemických opatření už mohou natáčet nejen distančně. Říčanští školáci mají za sebou natáčení přímo ve škole: s diktafonem a kamerou navštívili pana ředitele Dalibora Dudka, aby jim vyprávěl o přelomové době konce osmdesátých a začátku devadesátých let. V té době studoval a začínal působit ve školství. Ve Světicích mají deváťáci v plánu zpracovat vyprávění zdejší rodačky Libuše Vackové. Ve vzpomínkách se spolu s ní vydají hlouběji do minulosti, až do třicátých let.

 Renata Skalošová, místní koordinátorka projektu

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena