Příběhy našich sousedů pod širým nebem 

7. 7. 2022

V pátek 10. června odpoledne se v Geoparku Říčany konala závěrečná prezentace vzdělávacího projektu 
Post Bellum Příběhy našich sousedů. V tomto pololetí projekt podpořily Říčany, Světice, Strančice, Kunice, 
Mnichovice a Mukařov. Žáci ze sedmi základních škol na Říčansku nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která jsou umístěna na www.pribehynasichsousedu.cz. 

Na závěrečné prezentaci týmy předstoupily před publikum s dramatickými i veselejšími momenty, které 
v pamětnických příbězích objevily. Získaly zasloužený potlesk nejen za vystoupení, ale i za několikaměsíční pilnou práci, kterou mají za sebou. Odborná porota ve složení novinářka Soňa Jindrová, pedagog Vojtěch Vytiska a historik Radek Holodňák pak týmům poskytla zpětnou vazbu, jak se jim podařilo příběhy předat dál. 
V publiku byli pamětníci, zástupci zapojených měst a obcí, učitelé, rodiče, spolužáci a další hosté. Ti všichni 
vyslechli smutné epizody, ale i šťastné konce příběhů ze životů žen a mužů, kteří se narodili v letech 1927–1948. V nesoutěžním projektu dostaly všechny týmy odměnu – mj. poukázky k zapůjčení koloběžek od Ladova kraje a hrnky se jmény od keramičky Ireny Pudíkové z Turkovic, které věnovala ZŠ Kunice. Po skončení oficiální části programu si mohli účastníci slavnostního odpoledne pochutnat na koláčích, které upekla říčanská rodinná pekárna Caltovna. V hradní stodole byly k vidění a k poslechu žákovské práce. Výstavní panely, na kterých žáci pamětníky představili, pořídilo město Říčany. Od září budou tyto medailony k vidění v zapojených školách. 
Děkujeme městům a obcím na Říčansku za podporu projektu a budeme se těšit na pokračování. 

Renata Skalošová, místní koordinátorka projektu 

Prezentace se proměnila ve slavnost i díky vystoupení dua Cricket & Snail. 
Hudebníci zahráli také píseň Memories-Vzpomínky 


V úvodu promluvila místostarostka Říčan Hana Špačková 


Většina pamětníků dětem vyprávěla o dramatickém roce 1968. Ten byl důležitý také pro Dalibora Andrého, jehož příběh zaznamenal tým žáků 8. ročníku z 1. ZŠ Masarykovo náměstí Říčany 


Slavnostní odpoledne moderoval Vít Březka 


Tým žáků 9. ročníku z 1. ZŠ Masarykovo náměstí Říčany se věnoval životnímu příběhu dlouholetého starosty TJ Sokol Říčany a Radošovice Petra Kubeše. Na prezentaci si žáci připravili vystoupení zaměřené na zdejší sokolovnu 


FOTO: EVA SOSNOVCOVÁ 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena