Připomínka 80. výročí transportů židovských obyvatel na Říčansku - NEZAPOMENEME

4. 7. 2022

 Město Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany a za podpory Nadačního fondu obětem holocaustu připravilo projekt k připomenutí 80. výročí transportů židovských obyvatel na Říčansku do koncentračních táborů. První akcí byla mezigenerační kavárna a 16. 6. se konalo slavnostní otevření informačního kiosku ke „Kamenům zmizelých“ a vernisáž venkovní výstavy, kterou můžete zhlédnout do 12. 9. na Masarykově náměstí a Cestě svobody. 


PTEJTE SE, JSME TADY 
Mezigenerační kavárna s názvem „Ptejte se, jsme tady“ se uskutečnila v koncertním sále Staré radnice. Navštívily nás dvě dámy z rodin, které přežily holocaust – Alena Lehovcová a Zuzana Peterová. Žáci osmých a devátých tříd, kteří tvořili většinu publika, poslouchali jejich svědectví soustředěně. A také se ptali. Byla řeč například o tom, jak se dívky (maminky paní Aleny a Zuzany) podvyživené a zubožené z koncentračních táborů vracely po válce zpátky do života. Jak je možné, že se trauma z holocaustu přenáší z generace na generaci. A na co by si měli mladí lidé dávat pozor, aby se historie neopakovala.

 

Venkovní výstava 

Výstava je tematicky rozvržena na čtyřech panelech – Po stopách zmizelých, Po kamenech zmizelých, 
Pozapomenuté osudy a Proti zapomnění. Instalace dokumentuje osudy židovských rodin během druhé světové války v Říčanech, zachycuje historii ukládání kamenů zmizelých v našem městě a péči o ně. V neposlední řadě ukazuje, jak vzděláváme především mládež o této smutné části historie lidstva. 

Věra Likešová, koordinátorka projektu 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena