Příroda Říčanska

29. 3. 2019

Dymnivka dutá - Corydalis cava

Naše dymnivky jsou krásné jarní rostliny, které po zbytek roku vůbec neuvidíme. Spolu s dalšími podobně žijícími bylinami, mezi něž patří třeba sasanky, křivatce nebo orsej, vytváří tzv. jarní aspekt. Vyrostou jako barevný koberec ve vlhkých listnatých lesích, a to ještě předtím, než se stromy olistí. Všechno světlo tak mají pro sebe. Později se zatáhnou pod zem.

Několik stovek druhů dymnivek roste mimo tropické oblasti severní polokoule. Největší bohatství druhů najdeme v Himálaji a v Číně.

U nás rostou čtyři druhy dymnivek. V okolí Říčan můžeme vzácně nalézt dymnivku bobovitou (Corydalis intermedia), ale nejčastější je dymnivka dutá. Za vidění stojí rozkvetlé porosty dymnivek kolem potoka Rokytky v přírodní rezervaci Mýto v těsném sousedství Říčan. Celkové rozšíření má od střední a jižní Evropy až po Kavkaz. Vyskytuje se hlavně ve vlhkých listnatých nebo lužních lesích.

Vytrvalá bylina vyrůstá z duté hlízy o velikosti vlašského ořechu. V květu bývá vysoká kolem 30 cm. Z nerozvětveného stonku vyrůstají obvykle dva listy, které se dělí na tři části, přičemž každá se skládá ze tří laločnatých lístků.

Květy s nápadnou ostruhou vyrůstají ve vzpřímeném hroznu. Mají barvu od červenofialové přes modravé tóny po bílou. Pod jednotlivými kvítky jsou zelenavé celokrajné listeny. Vykvétají od března do května a příjemně voní. Jejich nektar je oblíbenou jarní pastvou pro včely a čmeláky.

Zralé tobolky obsahují několik černých semen. Každé semeno má bílý přívěsek, tzv. masíčko, s vysokým obsahem živin. Masíčkem se živí mravenci a přispívají tak k rozšiřování dymnivky do okolí (odborně myrmekochorie).

Rostlina je jedovatá, ale otrava hrozí spíš zvířatům, která by ji ve velkém spásla. Dříve se používala jako léčivka.

Z mnoha pozoruhodných lidových názvů dymnivky duté stojí za zmínku: holubí vole, hužvor, kukačka, podražek, smetaník nebo syreček.

Na jarní rostliny do Mýta s námi můžete vyrazit v sobotu 6. dubna

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena