Příroda Říčanska

27. 2. 2020

Čáp černý 
Ciconia nigra

Zahlédnout čápa bílého je vždy radost, ale ne až taková vzácnost. Zpozorovat v přírodě jeho černého bratrance, to je teprve událost. Čáp černý hnízdí skrytě hluboko v lesích a nerad se ukazuje. Přináší také on malé děti?

Na světě žije šest druhů čápů, z toho dva jsou doma i u nás. Čáp černý během léta hnízdí v mírném pásu od východního pobřeží Asie po západní Francii a jednu oblast na Pyrenejském poloostrově. Teprve asi sto let zůstává stálá populace i v jižní Africe. Přes zimu se ptáci zdržují v závislosti na svém hnízdišti buď v Africe, anebo v jižní Asii.

Černí čápi hnízdí v České republice v lesnatých oblastech téměř po celém území. Za posledních 100 let se díky ochraně jejich populace zdárně zotavuje. Ještě v roce 1934 u nás hnízdilo jen šest párů. Po roce 2000 se hnízdní stav odhadoval na 350 hnízd.

Z černě zbarveného těla čápa se odlišují jen červené nohy se zobákem a bílé břicho. Mláďata mají zobák a nohy zelenošedé. Za potravou létá i více než 15 km od hnízda. Loví hlavně ryby, ale i žáby, hady, vodní hmyz a myši. Nejen pro čápy je smrtelnou hrozbou plošné trávení hrabošů na polích, ke kterému se chystá ministerstvo zemědělství.

Hnízdo si obvykle staví na starších stromech, někdy i na skále. Na dvou až čtyřech vejcích sedí střídavě oba rodiče během května. Vylíhlá mláďata rodiče společně krmí. Hnízdo opouštějí asi dva měsíce po vylíhnutí. Ptáci dospívají ve třetím roce života. V přírodě se dožívají průměrně 18 let, v zajetí nejvýše 30 let.

V okolí Říčan čáp černý hnízdí v nitru Voděradských bučin. Nejstarší písemný záznam odtud pochází z roku 1871. I když se nerad ukazuje, lze ho v lese nebo u odlehlých rybníků zpozorovat. Těšme se na jaro, v dubnu můžeme očekávat jejich návrat.

Na zimoviště táhnou čápi černí vždy jednotlivě. Čeští ornitologové přispěli k odhalení jejich cestovatelských zvyklostí. V rámci projektu Africká odysea bylo v letech 1995 až 2000 vybaveno satelitními vysílači celkem 18 čápů černých. Tahová cesta je v průměru 6 227 km dlouhá a má dvě varianty. Západní trasa trvá tři až pět týdnů, vede přes Gibraltar a končí v západní Africe, v Mauretánii a Mali. Východní trasa trvá pět až patnáct týdnů a vede přes Izrael do Etiopie, Čadu a Středoafrické republiky. Mediální hvězdou byla samice Kristýna, která byla nepřetržitě sledována po čtyři roky.

Zdá se, že v lidových pověrách, kde čáp přináší děťátko, vystupuje jen čáp bílý. Lidí se nestraní, naopak často hnízdí třeba na komínech a v krajině se pohybuje vcelku nápadně.

                                                                    Jakub Halaš

Foto: M. Szczepanek

Foto: J. Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2020 Všechna práva vyhrazena