Příroda Říčanska

1. 1. 2021

Drozd kvíčala

(Turdus pilaris)

Během léta v Říčanech běžně vídáme drozda zpěvného. V zimě, kdy se tento teplomilný druh vydává do jižní Evropy a do severní Afriky, můžeme ve městě spatřit jiné druhy drozdů. Nejčastěji drozda kvíčalu, který v létě obývá lesy a louky.

Celkové rozšíření kvíčaly je od severní a střední Evropy po střední Sibiř. Původně sibiřský pták osídlil střední Evropu v 19. století a například britské ostrovy až ve druhé polovině 20. století.

Ptáci, kteří na našem území hnízdí, obvykle zimují v jižní a v západní Evropě. Od konce září k nám začínají přilétat hejna kvíčal ze severu. Táhnou směrem do jihozápadní Evropy, ale hodně jich zimuje u nás. V březnu a v dubnu táhnou hejna severských ptáků zpět.

Kvíčala má velikost kosa. Je podobná drozdu zpěvnému, ale zbarvení je více kontrastní. Má šedou hlavu, hnědooranžovou hruď s černými skvrnami a spodní část břicha je bílá.

V létě se kvíčaly živí hmyzem, žížalami, plži a pavouky. V zimě vyhledávají plody stromů, například jeřabiny, hloh, ptačí zob, šípky nebo jalovec. Mají rády také jablka, která klovou na stromech i na zemi. Kvíčaly se pohybují v menších, stále přelétajících hejnech a zdržují se na vrcholcích stromů.

Pro pozorování na krmítku přilákáme kvíčaly nabídkou bobulí a jablek. V lednu se můžete sledováním ptáků na krmítku zapojit do výzkumu České společnosti ornitologické. Mrkněte na web „Ptačí hodinka“. K určování máme v muzeu plakát „Ptáci na krmítku“.

Drozd kvíčala hnízdí v různých typech lesů a křovin. Hnízdo je důkladná miska z větviček, trávy a mechu, spojená hlínou. Samice snáší 4 až 6 vajec dvakrát ročně, od dubna do června. Na vejcích sedí čtrnáct dnů. Mláďata v hnízdě krmí oba rodiče dalších čtrnáct dnů a po opuštění hnízda je ještě dva týdny dokrmují. Dospívají přibližně v roce života.

V minulosti se kvíčaly lovily ke zpracování v kuchyni. Recepty najdeme v klasických kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové nebo Marie Sandtnerové. Dnes je lov naštěstí zakázán.

V zimě k nám zalétá také vzácnější drozd cvrčala. Je trochu menší, má výrazný bílý pruh nad očima a načervenalé opeření na bocích.

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena