Příroda Říčanska

31. 1. 2021

Červenka obecná

Erithacus rubecula

Dospělou červenku poznáme snadno. Její výrazná červená náprsenka je nápadná, a to hlavně teď v zimě, na sněhu, když ptáci přilétají na krmítko.

Červenka je rozšířená především v Evropě. Na východ se vyskytuje po Ural a Kavkaz, na jih po severní Afriku. U nás běžně hnízdí ve všech typech lesů s podrostem, v pásech křovin a také v parcích a na zahradách. Vyskytuje se po celém území od nížin do hor.

Červenka je zvědavý ptáček, který k nám na zahradě přiletí nebo přiskáče jen na pár kroků. V době hnízdění bývá ale velmi ostražitá a vystopovat skryté hnízdo je hodně obtížné. Hnízdo staví pouze samička, používá staré listí, různá vlákna, kořínky a chlupy. Nachází se přímo na zemi nebo nejvýše do dvou metrů nad zemí. Na hnědě kropenatých vajíčkách sedí po dva týdny pouze samička a samec ji krmí. Následující dva týdny krmí mláďata oba rodiče. Po vylétnutí z hnízda se o ně často stará jen sameček, samička začíná s druhou snůškou. Hnízdí minimálně dvakrát za sebou, od dubna do července. Červenky, které se naučí vyhnout nástrahám světa a přežijí první rok, žijí řadu let. Nejvyšší potvrzený věk je 19 let.

Během hnízdění se živí hlavně hmyzem a pavouky. Od léta tvoří potravu také různé bobule a plody rostlin. Přezimující červenky navštěvují krmítka se semeny. Jestli nemáte krmítko, stavebnice krmítek jsou dostupné v muzejním e-shopu.

I když se s červenkami setkáváme po celý rok, většina našich ptáků odlétá zimovat na jihozápad a nahrazují je červenky ze severu. Riskovat (a neodletět do tepla) se místním červenkám vyplatí, když není tuhá zima a přežijí. Zaberou si nejlepší území a začnou hnízdit dřív, než se ostatní ptáci vrátí z vyčerpávající cesty.

Samci a samice červenek se neliší ani zbarvením, ani velikostí. Odlišná jsou jen mláďata čerstvě vylétlá z hnízda, ta jsou zbarvena do hněda se žlutavými skvrnami. Mimo dobu hnízdění žijí červenky samotářsky a velmi ostře si střeží své území. Přibližně každá desátá červenka zahyne při obraně teritoria, ve vzájemném souboji. K mírumilovnému vymezení území slouží ptákům zpěv. V mimohnízdním období zpívají u červenek i samičky. Městské červenky častěji zpívají také v noci, kdy jejich zpěv nezaniká v hluku.

Mezi lidovými názvy pro červenku je řada roztomilých výrazů jako čerkýnka, čermáček, čermák, červánek, červenóšek, červik, hudačka, mucháček nebo raška.

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2021 Všechna práva vyhrazena