Příroda Říčanska

30. 9. 2021

Muchomůrka růžovka

Amanita rubescens

Každé malé dítě ví, že muchomůrky se nejedí. Možná proto se běžný houbař nechlubí, že má plný košík muchomůrek růžovek. Říká jim pěkně domácky masák nebo jen růžovka.

Muchomůrka růžovka roste v mírném pásu na celé severní polokouli a v severní Africe. U nás ji můžeme najít v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích, od nížin až vysoko do hor. Roste i v sušším počasí od června do listopadu.

Masitý klobouk je pokryt bílými nebo načervenalými bradavkami. bývá většinou růžově zbarven, ale může být i červenavě hnědý, někdy žlutohnědý nebo červenavě šedý. Lupeny jsou vysoké a husté, nejdříve bílé, později do růžova.

Třeň (noha houby) je dole hlízovitě rozšířený, ale nevyrůstá z vejcovité pochvy jako některé jiné muchomůrky. Často je dole červavý a chodbičky od larev hmyzu jsou růžové. V horní části třeně je pro masáky typický znak – svisle rýhovaný prsten. Jedovaté muchomůrky ho mají hladký. Bílá dužnina je na řezu slabě červená. Je to jediná muchomůrka, jejíž dužnina mění barvu.

Muchomůrka růžovka je za syrova jedovatá. Obsahuje hemolysin, který rozkládá červené krvinky, ale při zahřátí se rozloží. Tepelně zpracovaná růžovka je vynikající jedlá houba. U nás se sbírá až od poloviny 20. století. Dnes je oblíbená a vysoce ceněná. Hodí se k různým kuchyňským úpravám: třeba do omáček, klobouky je možné obalit jako řízek, osmahnout je s kmínem a solí, nebo se připravuje jako „dršťkovka“.

Masák je zaměnitelný s muchomůrkou šedivkou (Amanita excelsa), která je jedlá, ale není tak chutná. Má také rýhovaný prsten, zato klobouk je šedohnědý a nikde nerůžoví.

Velký pozor při sběru růžovek musíme dát na muchomůrku tygrovanou (Amanita pantherina), ta se odlišuje hlavně tím, že má zřetelnou pochvu, hladký prsten, hnědý klobouk a při poškození nerůžoví. K problému často dojde nepozorností, když muchomůrka tygrovaná roste společně se skupinou růžovek.

Otrava muchomůrkou tygrovanou obvykle nekončí smrtí, ale může mít velmi vážný průběh. Pokud oba druhy jednoznačně nerozlišíme, růžovku vůbec nesbíráme.

                                                                    Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena