Příroda Říčanska

27. 2. 2022

Devětsil lékařský

Petasites hybridus

 

           

Devět sil a lékař k tomu. Jméno devětsilu evokuje přímo superléčivé schopnosti této byliny, ale nejásejme. Na místě by bylo používat spíše jeden z lidových názvů – lopušnice.

            Celkem je známo asi dvacet druhů devětsilů, které rostou v Evropě, Asii a Severní Americe. U nás máme tři původní zástupce. Kromě nejznámějšího devětsilu lékařského se můžeme setkat s bíle kvetoucím devětsilem bílým (Petasites albus), zato vzácný horský devětsil Kablíkové (Petasites kablikianus) běžně nepotkáme.

            Devětsil lékařský se vyskytuje v Evropě, na sever až po jižní Skandinávii, na východ po střední Rusko a na Kavkaze. Roste od středních poloh, ale hlavně v horách. Vyhovují mu podmáčené louky kolem břehů potoků a řek, nebo příkopy u lesních cest.

            Devětsil je vytrvalá rostlina, která na jeře vypadá zcela jinak než během léta.  Začátkem března vyráží ze silného oddenku růžově červená lodyha s hroznovitým květenstvím. Po odkvětu, během května, se stonky prodlužují a dosahují výšky až jednoho metru. Ve větru z nich odletují semena – bíle ochmýřené nažky. Až v květnu raší zelené listy se silným dutým řapíkem. Ty jsou posléze velmi mohutné, přes metr vysoké a 60 cm široké.

            Od pradávna se devětsil využíval v léčitelství. Skutečně působí proti kašli, křečím, bolesti hlavy, omezuje záněty atd. Bohužel je ale jedovatý! Obsahuje alkaloidy, které ničí játra a vyvolávají rakovinu. Dnes se některé léčivé látky získávají z vyšlechtěných, nejedovatých kultivarů.

Volně rostoucí devětsil je tak možné využít maximálně jako slunečník, ostatně latinský název vznikl ze slova petasos (široký klobouk), protože lidé si velkými listy devětsilu chránili hlavy před sluncem.

Ve středověku se věřilo, že nepříjemný pach devětsilu odpuzuje škůdce a nemoci. Byl používán jako lék na mor. Také morové masky, ve tvaru ptačích zobáků, často obsahovaly sušený drcený oddenek devětsilu.

            Na Říčansku roste devětsil lékařský třeba na vlhké louce u rybníčku mezi Mnichovicemi a Klokočnou. Porost devětsilu bílého je k vidění Na Šmejkalce, podél potoka mezi Hrusicemi a Senohraby.

Na devětsil je vázaný nápadný nosatcovitý brouk klikoroh devětsilový. V létě na horách je nepřehlédnutelný, když leze po velkých listech.

 

 

Jakub Halaš

 


Foto: z archivu Muzea Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena