Příroda Říčanska

2. 4. 2022

Káně lesní

Buteo buteo

 

 

Silueta kroužícího dravce na obloze, to je vcelku běžný pohled. Ale komu může patřit? Když v okolí Říčan zahlédneme plachtícího dravého ptáka, s největší pravděpodobností se bude jednat o káně lesní. Káně je nejrozšířenějším a nejpočetnějším dravcem jak u nás, tak i v Evropě.

Káně lesní celkově obývá rozsáhlá území lesních a lesostepních oblastí od Evropy přes celou Asii až po Japonsko. V Česku je rozšířená od nížin do hor. Nejraději osidluje krajinu, kde se střídají lesy s poli a s loukami.

Široká křídla kání, s prstovitě roztřepenými letkami na koncích, mívají rozpětí kolem 120 cm. Ptáci váží asi 1 kg a podobně jako u jiných dravců je samice větší než samec. Dožívají se 12 až 20 let. U kání se ve zbarvení vyskytují výrazně tmavé i světlé varianty, ale nejčastěji vídáme běžně zbarvené jedince.

Káně loví hlavně myši, nejčastější kořistí bývá hraboš polní. Méně často uloví další drobné savce, ptáky nebo plazy. Úlovek vyhlíží vsedě, z místa s dobrým rozhledem, někdy v letu. Co je nečekané, tento majestátní dravec se běžně živí při procházce po zemi, kde sbírá žížaly a velký hmyz. Kroužení vysoko nad krajinou káně obvykle nevyužívá k lovu, ale k vyznačování hranic teritoria. Poslechněte si zvuk, který při kroužení vydává – na webu muzea v sekci Píšeme pro vás.

Začátkem hnízdní sezony páry kání stavějí několik hnízd. Přestože mají metr v průměru, jsou na stromech umístěna nenápadně. Začátkem dubna si samice jedno z nich vybere a snese dvě až tři vejce. Další měsíc na nich sedí hlavně ona. Rodinu zásobuje potravou nejprve samec, když jsou vylíhlá mláďata větší, tak oba rodiče. Jedno mládě do vylétnutí z hnízda potřebuje asi 700 hrabošů. V polovině srpna se mladí ptáci vydávají na potulky.

Co mají společného čeští adolescenti lidí a kání? Vyrážejí na zkušenou do západní Evropy. Pouze mladí ptáci táhnou během prvního podzimu a zimy do oblastí od Rakouska přes Švýcarsko po jižní Francii. Dospělé káně naší populace jsou stálé a drží se celoročně kolem hnízdiště. Přes naše území táhnou, nebo zde zimují, ptáci ze severní Evropy.

I když se situace v posledních desetiletích zlepšuje, stále je častou příčinou úhynu kání usmrcení člověkem – odstřelem nebo konzumací hrabošů otrávených jedem na myši. Tisíce kání ročně zahyne kvůli elektrickému výboji na nezabezpečených sloupech elektrického vedení.

Slovo káně je jistě velmi staré, protože se v různých formách (kanja, kaňuk, škanjec, kaňa) vyskytuje ve většině slovanských jazyků, byť označuje rozdílné dravce.

A nakonec trocha češtiny, sám jsem si musel ujasnit, že káně je rodu ženského, vzor růže. Kání mládě je káně rodu středního a skloňuje se podle vzoru kuře.

 

Jakub Halaš

 

Zdroj: flickr.com

 

Zdroj: flickr.com

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2022 Všechna práva vyhrazena