Příspěvky čtenářů

30. 1. 2014

V průběhu ledna dorazilo do redakce mnoho příspěvků, některé se v plném rozsahu ani do tištěné verze nevešly, proto je uveřejňujeme zde.

Chtěla bych se vyjádřit k článku paní Fulínové z minulého čísla Říčanského kurýru, který se týkal říčanského hřbitova. Je pravda, že náš hřbitov je velice hezký, ale chtěla bych tímto poděkovat zejména panu Stejskalovi a jeho ženě, protože vzhled hřbitova vybudovali právě oni. Nevím, zda paní Fulínová viděla, jak vypadal náš hřbitov před tím, než se o něj začali starat manželé Stejskalovi. Oni byli ti, kteří hřbitov zvelebili a dali mu dnešní podobu, kterou je teď potřeba pouze udržovat. Děkuji.

Alena Crhonková

 

 

Kurýr jako takový se mi již delší dobu opravdu líbí, ale přiznám se, že nejraději z jeho obsahu mám vzpomínky pana arch. Hofty. Tento říčanský patriot si zasluhuje vděčnost nás všech, že nám dává možnost si připomenout Říčany od doby, když byly ještě malebné, což je již bohužel minulostí, až do doby okolo roku 1990, když v říjnovém čísle udělal výčet všech poválečných předsedů MěNV, včetně jejich stručné charakteristiky, až po prvního porevolučního starostu Jaromíra Jecha. V posledním lednovém čísle byla řeč o nádraží. To je již ale také minulost, teď jsme pouhá zastávka. Pane architekte, děkujeme.

 Václav Macinauer

 

 

Opilí školáci

Vandalismus a nepořádek po nočních zábavách, způsobovaný návštěvníky říčanských nočních podniků, je v centru pozornosti radních města i městské policie. Avšak moje nedávná zkušenost (10. 1.) by měla tyto orgány stimulovat k upření pozornosti ještě jinam. Nebylo to totiž v noci, ale odpoledne, a nebyli to dospělí mladíci, ale dozajista školáci. Odhadem jeden asi nejvýše 15 let a druhý tak do čtvrté třídy obecné. Buďto byli opilí, nebo zfetovaní, ví bůh. Hulákali, mluvili sprostě, motali se po chodníku, do zahrad odhazovali odpadky. Také jsem zaslechl ránu, jak zabušili do nějakého zaparkovaného auta. Naskýtá se otázka: Kde vezmou děti školou povinné omamné látky, případně kdo jim prodá alkohol? Zde je apel na městské zastupitelstvo, městskou i státní policii, ale i na vedení škol a samozřejmě v prvé řadě na rodiče! Chápu i ty politiky, kteří vážně uvažují o posunu hranice trestní odpovědnosti směrem níže. Především by se ale měly ještě více zpřísnit zákony proti těm, kteří jsou za výchovu dětí přímo odpovědní nebo ji nějakým způsobem narušují.

Josef Kubec

 

Městská policie Říčany se zaměřuje na veškerou problematiku, nejen na noční život ve městě, ale i na činnosti při denní službě. Stejně tak pracují i další orgány, které řeší jednotlivé problematiky. Pravdou je, že vše by mělo začínat důslednou výchovou v rodině, bohužel ne vždy tomu tak je. Jedním z problémů však je i lhostejnost některých občanů oznámit včas protiprávní jednání, aby policie mohla účinně zasáhnout. V případě události z 10. 1. jsme na městské policii žádné oznámení k uvedené věci nedostali. Je pak těžké něco řešit, když se to ani nedozvíme a strážník nemůže být všude. A  jestli došlo i k poškození vozidla po možném úderu, tak právě oznamovatel mohl přispět k odhalení pachatele a případně by se mj. zjišťovalo, zda skupinka byla opravdu pod vlivem návykových látek, nebo alkoholu, a řešilo by se to dál. Pozdní kritika „já včera něco viděl“ nikomu nepomůže. V případě, že jste svědky protiprávního jednání, volejte tísňovou linku 158 Policie ČR, nebo v Říčanech městskou policii na tel. 323 618 150, 725 022 765.

Vedoucí Městské policie Říčany

Václav Řezáč  

 

 

 

Bohužel se na Vás musím znovu obrátit ve věci flagrantního ohrožení veřejného zájmu zrušením výjezdové hasičské jednotky v místní části Říčan Kuří a odebrání materiálního vybavení pro její záslužnou dobrovolnou činnost ve prospěch bližních. Jak již jsem se na Vás obrátil dříve e-mailem z 20.11. 2013 ohledně večerní razie v Kuří dne 15. 11. 2013, kdy bez jakéhokoli písemného podkladu bylo odebráno vybavení části JSDH v Kuří (cisterna TATRA, zásahová Felicie, pojízdná i další čerpadla, speciální nehořlavé obleky, přilby, radiostanice atd.) a absurdně byl vydán příkaz, že nikdo z perfektně vycvičených hasičů v Kuří nesmí být nadále členem výjezdové zásahové jednotky Říčany (zásahová JSDH Říčany se skládala z SDH Říčany a SDH Kuří).

Tím došlo z příkazu starosty Města Říčany Mgr. Vladimíra Kořena k zneakceschopnění této části zásahové jednotky - SDH (Sbor dobrovolných hasičů) Kuří hraničící s veřejným ohrožením. Přitom práce hasičů v Kuří si zaslouží to nejvyšší ocenění a odvolaný velitel JSDH Říčany a zároveň starosta SDH Kuří p. Karel Chaloupecký, jakožto po dobu 35 let profesionální hasič, mimo zmíněné Felicie již opatřil pro JSDH 2 x cisternu TATRA a při obětování svého volného času, energie a práce tuto zrekonstruoval. V současné době zajistil pro SDH Kuří hasičské vozidlo TATRA v pořadí již třetí a opět za nezměrného volného času a práce bylo zcela renovováno a na výroční valné hromadě SDH Kuří dne 17. 1. 2014 bude slavnostně uvedeno do provozu s požehnáním říčanského pana faráře Petra Konstantina Mikolajka. O to tristnější je skutečnost, že představitelé Města Říčany obecně prospěšným hasičským aktivitám brání. Smutné je, že celá kontroverzní akce vznikla jako reakce na kritiku činnosti úředníka MÚ Říčany p. Skočdopole, působícího ve funkci vedoucího krizového řízení, který např. dlouhodobě blokoval čerpání zastupiteli města odsouhlaseného rozpočtu na základní a nezbytné vybavení výjezdové jednotky.

Po zaslání výše zmíněného e-mailu z 20. 11. 2013 a v této souvislosti zřejmě jako reakce na přípravu otištění článku o dané kauze v regionálním tisku a úmyslu hasičů z Kuří vystoupit na zastupitelstvu města dne 18. 12. 2013, byl p. Chaloupecký pozván dne 2. 12. 2013 ke starostovi Města Říčany Mgr.Kořenovi a tento mu za velmi vlídného chování sdělil, že k odebrání výstroje a techniky dne 15. 11. 2013 příkaz nedal, že se tedy jednalo o akci svévolnou a slíbil, že vše odebrané vyjma vozidel bude navráceno (že to mělo být jen provedení inventury) a že smlouva o začlenění SDH Kuří do JSDH Říčany platí. P. Chaloupecký se tímto uspokojil (v dobré víře si to nedal formou zápisu zachytit písemně) a očekával konání ze strany vedení města a nového velitele JSDH Říčany p. Hněvsy. Z tohoto důvodu ve víře ve slovo starosty byly odvolány články v regionálním tisku a vystoupení na zastupitelstvu města dne 18. 12. 2013, které v této záležitosti proběhlo nekontroverzně. Brzy se ale hasiči z SDH Kuří přesvědčili, že platí „sliby chyby“. Když se dlouho nic nedělo, ohlásil se starosta SDH Kuří p.Chaloupecký u starosty Říčan Mgr. Kořena, který ho přijal i s jednatelem p. Františkem Dohnalem dne 8. 1. 2014. Zde byli naprosto smeteni, bylo jim starostou sděleno, že část JSDH Říčany představující SDH Kuří podporovat nehodlá a vráceno bude jen to, co uzná nový velitel JSDH p. Hněvsa za vhodné. Taktéž dříve přislíbené vybavení jednotky v rámci protipovodňových opatření (lopaty, krumpáče, široké smetáky, kolečka a 3 ks ponorných čerpadel) bylo nyní odvoláno, přičemž povodně 2. a 3. 6. 2013 prokázaly absolutní potřebu dovybavenosti těmito prostředky ve veřejném zájmu při pomoci obyvatelstvu. SDH Kuří při záplavách obětavě zasahuje, stejně jako při požárech, haváriích apod. Situace je tedy stejná jako v listopadu 2013, tj. je zlikvidována funkční část výjezdové jednotky Říčany a tím omezeno zabezpečení podstatné části regionu Říčan při požárech, povodních, haváriích a jiných závažných událostech. Žádáme tedy, o faktické navrácení organizačního uspořádání JSDH Říčany (smlouva o začlenění SDH Kuří do ní stále platí) do původního stavu a navrácení všech věcí odebraných dne 15.11. 2013 zpět do SDH Kuří a dovybavení této jednotky přislíbeným protipovodňovým vybavením. Věříme, že zdravý rozum a veřejný zájem zvítězí.

Prosíme tedy o otištění uvedeného textu.

Antonín Kousal

předseda Osadního výboru Kuří

 

Zbytečné emoce. Dobrovolní hasiči v Říčanech mají podporu města a krizový systém s nimi počítá.

Byl jsem vyzván, abych se vyjádřil k článku pana A. Kousala z Kuří. Krizový systém města se bez pomoci dobrovolných hasičů neobejde. Podle zákona město jednotku finančně podporuje, vybavuje a koordinuje v krizových situacích. Říčanský problém spočívá v tom, že dobrovolní hasiči jsou organizováni ve dvou na sobě nezávislých subjektech. SDH Říčany a SDH Kuří. U požárů běžně hasí 24 dobrovolníků z Říčan a 2 z Kuří. Tomu by mělo odpovídat i vybavení. Během podzimu jsem se rozhodl, že změním velitele zásahové jednotky dobrovolných hasičů v Říčanech. Odvolal jsem K. Chaloupeckého ze SDH Kuří a jmenoval jsem P.Hněvsu ze SDH Říčany. Důvodů pro toto rozhodnutí bylo hned několik /komunikace, koncepčnost, hospodaření, respekt mezi podřízenými/. Nový velitel P.Hněvsa provedl na začátku svého působení inventuru majetku, přičemž městský majetek soustředil na jedno místo - totiž na základnu v Říčanech.  Další dislokace je jen na jeho rozhodnutí.  Je pověřen, aby s majetkem města hospodařil odpovědně a účelně. Jeden zásahový oblek pro hasiče přitom přijde na více než 60 tisíc korun. Jestliže z Kuří vyráží k ohni obvykle dva hasiči, je nesmyslné, aby tam byl soustředěn zásahový materiál pro celou rotu. Hasičům z Kuří nikdo nebrání v činnosti ani při zásazích ani při organizování společenského života. S jednotkou z Kuří nyní uzavíráme smlouvu o využití jejich vozidla a naopak město Říčany je vlastníkem hasičské zbrojnice či požární nádrže přímo v Kuří. Obojí tamní organizace dobrovolných hasičů bezplatně využívá. Další finance je možné získat z grantů nebo z prostředků osadního výboru nebo od obce Čestlice, se kterou hasiči z Kuří také spolupracují. Pokud se na situaci podíváme věcně, učiněné kroky mají svou logiku. Chápu ale, že jsem několika lidem způsobil hořké chvíle. Do krizového systému však emoce vstupovat nesmí.     

Vladimír Kořen

starosta města Říčany

 

 

 

TJ Radošovice

TJ Radošovice se nebude vyjadřovat k článku „Podivná tělovýchovná jednota“, autor článku pan Václav Macinauer, uveřejněný v lednovém čísle, protože tento člověk je nemocný, což mnohokrát dokázal svým jednáním s mnoha občany tohoto města, zejména s těmi, kteří jsou činní v údolí Rokytky. Zároveň žádáme zastupitelstvo města Říčan, aby přijalo taková opatření, aby podobné články nebyly nadále uveřejňovány.

 ing. Jaroslav Richter

Pokusili jsme se vysvětlit panu Richterovi, že požadavek na neuveřejňování některých článků na Zastupitelstvo města Říčany klást nemůže, protože tento požadavek odporuje demokratickým zákonům a svobodě tisku a projevu. Jeho odpověď je následující (ponechali jsme ji bez stylistických úprav tak, jak přišla):

Váš smysl pro demokracii obdivuji a proto samozřejmě trvám na plném znění. Dělá mi velké problémy Vám odpovědět slušně, ale buď jste tak mladá,nebo se o dění v Říčanech nezajímáte. Nechte laskavě na MZŘ jak se zachová. Od doby co vychází Říčanský kurýr i jeho předchůdci se vedou diskuze co má být obsahem a tím i které informace mají být uveřejněny. Zjevně se tedy nejedná o svobodu tisku, ale co je posláním.

ing. Jaroslav Richter

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena