Probouzející se kultura

29. 8. 2021

 

Je příjemné sledovat nadechující se kulturní scénu v Říčanech, která snad symbolizuje definitivní tečku za covidovými uzávěrami z první poloviny letošního roku. Svědčí o tom třeba nedávno otevřená letní scéna Dejvického divadla ve Voděrádkách; je skvělé mít příležitost vidět ve vlastním městě vystupovat herce formátu Ivana Trojana, několikanásobného držitele Českého lva, a řadu jeho dalších neméně kvalitních kolegů. Mám rovněž velkou radost, že kulturní vyžití není koncentrováno pouze do centra města.

Stejně tak je fajn zajít zase do kina, ať už toho letního, nebo automobilového.  Počet nových titulů je sice stále notně prořídlý, cinefilové si však jistě přijdou na své. V neposlední řadě nelze nezmínit festivalovou scénu: letos proběhl již 17. ročník Staráku, který byl opět našlapaný špičkovými tuzemskými interprety nemainstreamových žánrů. Dokážu pochopit občany, kterým připadá pořádání festivalu v těsné blízkosti lesa kontroverzní, musím však říci, že Starák si právem vybudoval stabilní pozici v rámci kalendáře českého festivalového léta, která dalece překračuje oblast Říčan.

Nejen chlebem živ je člověk, přesto se již velmi těším na Street Food Festival, který by měl proběhnout 18. září. I letos využiji tuto možnost potkat se se sousedy a příjemně poklábosit při konzumaci nejrozličnějších pochutin a nápojů.

Chci poděkovat všem, kteří podobné kulturní akce pořádají, obzvláště v této době plné nejrůznějších omezení, které se nezřídka mění ze dne na den. Díky vám je návrat do normálu o hodně přirozenější a příjemnější. Doufejme tedy, že těžké časy (nejen) pro kulturu jsou již za námi, a že kulturní oživení není pouhým intermezzem před případnou další vlnou – tu už by totiž nejen kulturní scéna nemusela ustát.

Adam Polánský,

zastupitel (STAN)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena