Proč jsme hlasovaly proti stavbě nové soukromé školy?

1. 5. 2015

Prvním bodem jednání dubnového zastupitelstva byla plánovací smlouva a s ní spojený souhlas zastupitelů se stavbou soukromé školy Magic Hill.

Je asi na místě vysvětlit občanům města, proč jsme se s kolegyní Alexandrou Páral rozhodly nakonec zvednout ruku proti tomuto tolik diskutovanému projektu.

V minulém čísle Kurýru jsem vyjádřila svůj názor, proč si myslím, že není dobré, aby byl v plánovací smlouvě s investorkami Magic Hillu započítán příspěvek na infrastrukturu proti nákladům na úpravu okolí školy, které mají zajistit únosnější dopravní situaci. Za to, že jsem zveřejnila, co si myslím, jsem si „vysloužila“ předžalobní výzvu, ve které mne advokátka investorek upozorňuje, abych se zdržela dalších komentářů a omluvila se za zasažení do pověsti investorské společnosti. Podklady jsem předala svému právnímu zástupci, který tuto situaci dále řeší.

Ani já, ani kolegyně Páral nestojíme proti samotné škole, ale proti způsobu, jakým investorky svůj záměr prosazují, ať už otevřeným dopisem zastupitelům, který vyzýval k rozhodnutí, aby „…nedocházelo nadále k bezúčelnému prodlužování této situace, která není příznivá pro investora,“ nebo telefonáty před jednáním zastupitelstva s dotazem, jak budeme hlasovat.

Přitom naším prvotním cílem vážně nebylo bojovat s investorkami  Magic Hillu, ale spíš vyjasnit způsob uplatňování zásad, protože řešit každý jeden případ samostatně na zastupitelstvu a rozhodovat o výjimce, zápočtu apod. zakládá podle našeho názoru prostor pro klientelismus. Zásady potřebují prováděcí předpis, metodiku, jakkoliv to nazveme.

V neposlední řadě je naší povinností hájit zájmy obyvatel Nerudovy ulice a okolí. Do jejich životů zasáhne stavba nejvíce.

Karolína Skrčená (Hnutí ANO)

zastupitelka města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena