Proč jsme proti únorovému parkovacímu referendu

3. 2. 2022

 

Parkovací zóny v Říčanech se opravdu nepovedly. Systém pokus-omyl udělal z řidičů pokusné králíky a ukázal na naproste selhání přípravy a realizace městem. Zpomalovací polštáře přišroubovat, odšroubovat, zóny namalovat, přemalovat, zeptat se obyvatel a znovu přemalovat. Ignorovat místní zvyklosti i zdravý rozum.

Od začátku jsme jako říčanská ODS podporovali všechny, kteří volali po zdrženlivějším přístupu, rozmyslu a v konečné fázi i všeobecném hlasování o parkovacích zónách. Původně jsme jej chtěli spojit s volbami do Poslanecké sněmovny, což se nepodařilo prosadit. Nyní by nám přišlo rozumné, když už je škoda napáchána, referendum spojit s volbami do obecních zastupitelstev. Na omezeném prostoru povoleném v tomto článku dám alespoň tři důvody:

  1. Únorové referendum stojí více peněz – zákon umožňuje spojit volební komise pro volby i referendum. Takhle platíme komise dvakrát. Ty peníze mohlo město využít lépe.
  2. Na hlasování je minimum času – místo tradičního dvoudenního hlasování v rámci 24 hodin je na hlasování čas jen jeden den odpoledne. Nemáte zrovna čas? Smůla. Pro platnost referenda je potřeba 35% účast. Pokud tolik lidí nepřijde, referendum je neplatné. A to bylo ještě hlasování na zastupitelstvu prodlouženo. Původní návrh vedení města byl ukončit hlasování už v 20.00 hodin místo 22.00.
  3. V době vzrůstajících čísel pandemie ani není možné hlasovat v karanténě. To volby ve standardním termínu umožňují z rozhodnutí vlády např. za pomoci speciálních uren nebo drive-in stanovišť. Toto znemožní účast v hlasování dalším lidem.

To je jen pár důvodů, proč jsem já i mí kolegové ze zastupitelského klubu ODS proti referendu v únoru. Osobně si myslím, že parkovací zóny jsou i politickou otázkou. Klidné město mělo sebrat odvahu a spojit referendum s komunálními volbami. Pokud jsou jeho zástupci tak přesvědčeni o úžasnosti realizace parkovacích zón, mohli její úspěch využít v kampani pro volby.

 

Jiří Kozák, zastupitel (ODS)

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena