Projednávání etapizace územního plánu v plném proudu

2. 2. 2018

Předložením prvního výkresu etapizace ÚP se naplno rozjela veřejná diskuze k územnímu plánu. Přišlo zhruba 150 námitek či podnětů. Nad návrhem diskutují také členové příslušného výboru zastupitelstva či osadní výbory.  Podle připomínek se nyní návrh upravuje a v průběhu února bude představen výsledný výkres, ke kterému se budou moci vyjádřit občané či majitelé pozemků na veřejném projednání. To se plánuje na březen. Tento postup vychází ze stavebního zákona a příslušných prováděcích vyhlášek.

Etapizace brání Říčany před rychlou nekoordinovanou výstavbou, která by mohla město dostat během několika let do ekonomické nestability. Základním mottem etapizace je: Nejdříve infrastruktura a potom výstavba. Změna přístupu spočívá v tom, že nejdříve musí být postaveny komunikace, vodovodní a kanalizační infrastruktura či zajištěna místa ve školách a školkách a až poté se v některých rozvojových částech města budou moci stavět rodinné nebo bytové domy. Drtivou většinu již zastavěného území etapizace vůbec nepostihne.

Do druhé etapy jsou zařazeny větší stavební celky – rozvojové plochy. Podmínkou je dokončení investic, na nichž už město intenzivně pracuje.

Rozšíření čistírny odpadních vod má vydané územní povolení a podanou žádost o dotaci.

Nová základní škola má za sebou architektonickou soutěž a během letošního roku bude vyprojektovaná.

V případě MŠ v Kuří má město stavební povolení a čeká se na informaci, zda bude přidělena evropská dotace. MŠ Větrník má vydané územní rozhodnutí, stavební řízení běží a také byla podána žádost o evropskou dotaci.

 Co se týká parkoviště u nádraží, tam je podepsána smlouva s architektonickou kanceláří, která má za úkol navrhnout a projednat se všemi vlastníky, obyvateli a městem studii celé oblasti. Z ní vzejde i návrh umístění parkoviště. Pracuje se i na obnovení říčanské úpravny vody.

Naproti tomu oblasti, kde jsou dlouhodobě stavební uzávěry, návrh podmiňuje dalšími zásadními stavbami, jejichž realizace spadá zcela určitě za horizont roku 2025. K návrhu je potřeba ještě dodat, že územní plán je živým dokumentem, který je možné v průběhu času měnit, doplňovat podle toho, jak se budou zpřesňovat jednotlivé investice a potřeby města.

Vladimír Kořen,

starosta města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena