Projekt dostavby kanalizace v Říčanech je u konce! Na nové kanalizační řady se mohlo připojit až 1500 obyvatel

30. 5. 2014

Největší současná investiční akce města doběhla v dubnu do svého cíle. Po dvou letech došlo k úspěšnému dokončení dostavby kanalizace, která zahrnovala výměnu kanalizačních řadů v jedenácti městských lokalitách. Projekt za necelých 55 milionů korun bez DPH financovala z většiny dotace z Operačního programu životní prostředí SFŽP.

Koncem dubna se uskutečnila kolaudace stavby a současně se konalo slavnostní ukončení tohoto monumentálního říčanského projektu, kde starosta města Vladimír Kořen za přítomnosti hostů převzal pamětní desku.

„Skončil stavební projekt, který byl největší logistickým oříškem, který jsme na radnici řešili,“ popisuje situaci starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Komunikace se stovkami domácností, uzavírky desítek ulic, změny projektu. To všechno máme za sebou a kromě trubek v zemi zůstane určitě pozitivní pocit z dobře odvedené práce.“  

Projekt dostavby kanalizace v Říčanech, který patřil mezi největší investiční akci města, byl zahájen v březnu roku 2012. Na novou kanalizaci se postupně napojilo celkem 11 městských lokalit. Nejdříve proběhla pasportizace stávajícího stavu, poté realizace kanalizačního řadu a domovních přípojek v dotčených oblastech a na závěr se stavební práce přesunuly na finální opravy povrchu dotčených komunikací.

„Rád bych poděkoval všem za trpělivost i poctivý přístup při výstavbě - výsledek stojí za to. Opravené silnice i bezmála 1,5 tisíce nově připojených spoluobčanů na kanalizaci a desítky nově i na vodovod je velký posun vpřed směrem k běžnému standardu vyspělých zemí v 21. století,“ říká radní Miloslav Šmolík /ODS/ a dodává: „Dobrý pocit z této skutečnosti mi kazí rychlé zaplnění kapacity ČOV. Věřím, že její rozšíření budeme řešit s největší prioritou.“

 „Během dostavby jsme vybudovali celkem 425 kusů kanalizačních přípojek s tím, že celá stavba umožňuje připojení 1479 ekvivalentních obyvatel. Podle zadávací dokumentace stavby bylo původně vyměřeno 7610,64 metrů gravitační a 3081,23 metrů tlakové kanalizace. Po provedených změnách je gravitační o téměř 904 metrů delší a tlaková se zkrátila o 786 metrů,“ upřesňuje Radek Němec ze společnosti Porr, a.s. Vedoucí odboru správy majetku Evžen Heyrovský k domu doplňuje: „Gravitační kanalizace je výhodná pro město i pro obyvatele, přinese úsporu provozních nákladů.“

Změnu oceňují především v oblasti „nového“ Pacova. Po nutné přestávce, kdy muselo dojít k řádnému hutnění zeminy, pokračoval projekt v opravách komunikací. Silnice se rekonstruovaly v pořadí podle dokončení výstavby kanalizace a rovněž dostavby vodovodu, které probíhaly v mnoha lokalitách zároveň, nebo na sebe navazovaly.

 „Vše proběhlo ve stanoveném termínu, ale jako každá takto rozsáhlá stavba, tak i dostavbu kanalizace v Říčanech provázela řada nečekaných situací ohledně přeložek stávajících sítí,“ dodává Radek Němec.

„Firma Porr prováděla svoji práci velice profesionálně. V ulici bylo po jejich práci vždy uklizeno a pečlivě zahrazeno záborem, který nás omezoval jen minimálně. Jen je velká škoda, že při pokládce kanalizačního řadu neproběhla současně i pokládka vodovodu, který v naší části ulice není,“ říká Miloš Pichovec, obyvatel jedné z připojených lokalit.

Celkové náklady projektu dosahují částky 80,8 milionů korun včetně DPH s tím, že cca 62 % nákladů pokrývají peníze z Operačního programu životního prostředí SFŽP ČR. Město uhradí zbylou částku s tím, že vyúčtování včetně vícenákladů ještě není finální.

„Původní cenové odhady na úrovni projektu se pohybovaly přes 150 milionů korun s DPH. Jsem moc rád, že se podařilo vysoutěžit kvalitní a solidní firmu se skvělými pracovníky a přitom jsme desítky milionů ušetřili. Velmi kvalitní je také spolupráce se Státním fondem životního prostředí, který pečlivě dozoruje čerpání dotace a neshledal v našich postupech žádná pochybení,“ doplňuje starosta Vladimír Kořen.

Zhotovitelem projektu byla společnost Porr, a.s. a KVIS Pardubice a.s. O administraci dotace se starala společnost Allowance s.r.o. Společnost Garnets Consulting zajistila technický dozor investora. Generálním projektantem byla společnost Sweco Hydroprojekt a.s. a projektovou dokumentaci přípojek vytvořila společnost VRV, a.s.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena