Projekt MAP na Říčansku pokračuje

29. 3. 2018

Návštěva škol a školek na Říčansku, Učící se síť, Inkluze nám není lhostejná, Řídicí výbor

Návštěva škol a školek na Říčansku

Od 1. 1. 2018 pokračuje realizace Místních akčních plánů II v oblasti vzdělávání pro celé Říčansko. V prvním čtvrtletí bylo naším cílem plynule navázat na první etapu MAP I. V tomto období byla důležitá zpětná vazba od ředitelů jednotlivých škol, proto zástupci realizačního týmu navštívili některé mateřské a základní školy v regionu, aby otevřeli otázku dalšího vývoje místních akčních plánů a očekávání škol.

 

Učící se síť

V březnu byly zřízeny dvě platformy, které se ukázaly jako velmi přínosné již v první etapě. Pod názvem Učící se síť MŠ a Učící se síť ZŠ se pravidelně schází vedoucí pedagogičtí pracovníci, aby u kulatého stolu sdíleli své zkušenosti a názory v oblasti strategického řízení škol. Tato setkání jsou často zpestřena odborníky či lektory, kteří přispívají do diskuze s cílem podpořit ředitele škol ve zkvalitňování vzdělávacího procesu.

Úvodní setkání ředitelů MŠ se konalo v obci Tehovec s podporou paní starostky a bylo zaměřeno na polytechnickou výuku v MŠ. Zkušené lektorky z Malé technické univerzity představily sérii technických setkání poznávání světa kolem nás na základě přirozené dětské hravosti.

Setkání s řediteli ZŠ se zúčastnili kromě MAS Říčansko i odborníci z Muzea Říčany. Proběhlo v příjemném prostředí ZŠ Kamenice. Jedním z témat proto bylo také propojení formálního a neformálního vzdělávání.

Další setkání pedagogických pracovníků v tomto období bylo společné pro MŠ a ZŠ. Pozvání přijal Jan Schwaller z Magistrátu hlavního města Prahy. Diskutovalo se zejména o nastavení správného procesu správy dokumentů ve školství.

ZŠ Kamenice

 

Inkluze nám není lhostejná

Zajistit rovné příležitosti ke vzdělávání a připomínkování Školské inkluzivní koncepce Středočeského kraje bylo cílem březnového workshopu se zástupci pedagogicko-psychologické poradny, školských koordinátorů pro inkluzi, výchovných poradců a ostatních, kteří se o tuto problematiku zajímají.

 

Řídicí výbor

Vrcholný orgán MAP se sešel dne 22. 3. 2018. Na svém prvním ustavujícím setkání projednal aktualizaci investičních priorit a složení pracovních skupin.

V případě, že máte zájem zapojit se do níže uvedených pracovních skupin, neváhejte nás kontaktovat. Pracovní skupiny se schází 4x ročně v Říčanech. Do skupin se mohou přihlásit pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci, případně další odborníci a rodiče. Spolupráce všech je vítána.

  • PS čtenářská a matematická gramotnost
  • PS pro rovné příležitosti
  • PS pro financování

Kontakt: Linda Kůstková, 727 920 480, manažerka projektu, Monika Žilková, 323 618 122 asistentka projektu, map@ricany.cz, www.map.ricany.cz (záložka MAP II), sledujte nás také na FB MAP v ORP Říčany.

ORP Říčany – Místní akční plány rozvoje vzdělávání II, registrační číslo projektu CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008643

Linda Kůstková,

manažerka projektu MAP

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena