Projekt Parkuj dobře v Říčanech přinesl mnohé otázky občanů

4. 7. 2021

 

Vážení spoluobčané,

v minulém čísle jsme vám představili ve speciální příloze projekt Parkuj dobře v Říčanech. Jedná se o velkou změnu, která se dotkne všech řidičů domácích i z okolních obcí. Výhody by však měla přinést pro všechny občany našeho města. Zde jsme pro vás shrnuli odpovědi na nejčastěji kladené dotazy a důležité informace o projektu Parkuj dobře v Říčanech:

Při pořizování parkovacího oprávnění využijte uživatelský účet na webovém portálu parkujdobre.cz, můžete tak výrazně ušetřit. Pokud si zakoupíte parkovací oprávnění do 31. 8. 2021, získáte až 4 měsíce parkování ZDARMA.

Zvýhodněné parkování mají samozřejmě i občané místních částí Strašín, Pacov, Kuří, Jažlovice a Voděrádky. Všichni Říčaňáci s trvalým pobytem při zakoupení rezidentní karty za 1000 Kč na rok mohou parkovat nejen u nádraží zdarma.

 

Když vlastním auto, znamená to, že si musím koupit i parkovací oprávnění?

Nákup parkovacího oprávnění dobře zvažte. Podle toho kde, kdy a na jak dlouhou dobu autem parkujete v zóně. Parkovací zóna je zpoplatněna ve všední dny od 8-18 hod. (pouze Masarykovo náměstí i v sobotu od 8-12 hod.). Možná jezdíte tak málo, že se Vám vyplatí platit jen hodinové tarify.

 

Když jezdím do Říčan na chatu, jsem návštěvník?

Pokud zde vlastníte nemovitost, jste ABONENT a máte výhodnější tarif než návštěvník. Ovšem zvažte, kolikrát zde parkujete a kde. Pokud jezdíte jen na víkend, zpoplatněno je pouze náměstí v čase 8-12 hod. O víkendu parkujete jinak všude zdarma jako dosud. Využít můžete i karty na kratší dobu - jeden měsíc, tři měsíce či šest měsíců.

 

Co si mám sebou vzít na vyřizování parkovacího oprávnění na infocentrum?

S sebou si vezměte určitě občanský průkaz, velký technický průkaz registrovaného vozidla, platební kartu či hotovost a další doklady dle požadovaného typu oprávnění, nároku na slevu, nebo vztahu k vozidlu, na které parkovací oprávnění požadujete. Podrobně se o požadovaných dokladech dočtete v manuálu, který najdete na webu parkujdobre.cz/…dní info/ ke stažení

 

Proč raději nepostavíte parkovací dům?

Byl by parkovací dům využíván řidiči, pokud by bylo možné v ulicích parkovat zdarma? Skutečně máte zájem o to, aby město Říčany financovalo ze svého rozpočtu stavbu parkovacího domu zejména pro mimoříčanské řidiče? Můžete nám to sdělit například na dotazníku Strategický plán města. Mimochodem náklady na parkovací dům jsou v rozmezí 100 až 200 milionů korun. Podle průzkumu nyní parkuje u nádraží více než polovina přespolních. V rámci prověřovací studie se zjistilo, že na pozemku v majetku města přímo u nádraží není parkovací dům reálný. Postavit parkovací dům jinde ve městě může znamenat zatáhnout větší počet aut do centra do rezidentního bydlení.

 Kolik bude zřízení parkovací zóny stát?

Náklady jsou cca 6,4 milionů korun. Návratnost projektu předpokládáme přibližně za dva roky.

 

Kdo bude parkování provozovat?

Provozovatelem bude město Říčany, konkrétně Oddělení technické správy města a Městská policie Říčany.

 

Kolik bude město za provozování platit?

Provoz bude probíhat v rámci agendy výše uvedených útvarů. Jediným poplatkem bude paušál za provozování softwaru společnosti FTT, který byl doplněn o potřebné moduly. Cena je 13 tisíc korun za měsíc.

 

Máme více aut v rodině. Budeme muset přehlašovat auto mezi manželi, abychom měli výhodnější tarif?

Nemusíte! Je důležité prokázat trvalé bydliště rodinných příslušníků starších 18 let. Na každého řidiče pak můžete mít vždy první vůz za zvýhodněnou cenu. Je nutné prokázat vlastnictví v rámci rodiny, nebo doložit užívání členem rodiny. Přesněji je tento princip specifikován v metodice.

 

To už nebude možné platit v parkovacím  automatu a musím mít chytrý telefon?

Parkovací automaty budou po městě rozmístěny a bude v nich možné platit mincemi i platební kartou. Registrace přes RZ vozidla přináší, že se nemusíte vracet s lístečkem do vozu. Ovšem nečekejte automaty na každém rohu, parkovací automaty budou umístěny v ulicích s vyšším pohybem návštěvníků a na záchytných parkovištích. Naopak ve výhradně rezidenčních blocích ulic automaty nebudou. Díky moderním technologiím bude možné platit on-line prostřednictvím mobilu prakticky odkudkoli. Proto si již dnes můžete stáhnout do svých mobilů aplikaci MPLA prostřednictvím QR kódu a vytvořit si uživatelský účet.

QR Kódy:

MPLA a PARKUJDOBRE.cz

Kateřina Lauerová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena