Projekt Překvapte Říčany

27. 1. 2017

Říčanské kaskády

Vážení Říčaňáci, Říčaňačky a Říčaňata, nezáleží na tom, kdo vás oslovuje a prosí o pomoc, ale proč.

Město vyčlenilo ze svého rozpočtu 5 milionů korun na projekty v Říčanech, které navrhnou a schválí ve veřejném hlasování občané Říčan na adrese www.prekvaptericany.cz .

Chci vám představit dva samostatné projekty. Prvním je vybudování kaskád na Říčanském potoce, který teče z rybníku Marvánek do Mlýnského rybníku. Druhým je projekt kaskád na potoce Rokytka v úseku od silnice 333 Kutnohorské k rybníku Jureček. Co to ve skutečnosti znamená, a co to přinese?  Oba dva toky a jejich okolí jsou v neutěšeném stavu.

Jelikož je naše republika „střechou Evropy“ bez moře a veškerá voda zde pramení či naprší, měli bychom s touto životně důležitou surovinou lépe hospodařit a nenechat ji jen tak protéct. Proto se domnívám, že vybudování kaskád na obou tocích je dobré řešení. Zpomalí se tok potoků a zvýší se jejich hladina – tím dojde k většímu naplnění spodních vod, zkrášlí se prostředí a vytvoří se lepší podmínky pro vodní živočichy, jako jsou raci, ryby, čolci a další. Do budoucna už to nebudou stružky a strouhy, ale potoky. A to nejen na jaře a na podzim, ale i v létě a v zimě. Není to v našich zemích novinka, již v 18. století hrabě Harrach pozval italské odborníky, kteří pak kaskády vybudovali na Bílém Labi. Jeďte se tam podívat, je to jedním slovem - nádhera.

Toto je můj návrh, který čeká na vaši hlasitou podporu. Město zajistí realizaci, peníze jsou připravené. Do roka je hotovo. S pozdravem malý starší Říčaňák.   

 

Václav Lacina starší

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena