Projekt Říčanské kameny zmizelých

2. 3. 2018

Nadační fond obětem holocaustu v závěru loňského roku podpořil náš projekt Říčanské kameny zmizelých. Cílem projektu je uctění památky obětí holocaustu a moderní formou přiblížit mladé generaci tuto část dějin a ukázat jí přesah do našeho současného života, kde otázky popírání holocaustu jsou bohužel opět živé. Do projektu  jsou zapojeny 1. ZŠ Masarykovo náměstí, 2. ZŠ Bezručova,  3. ZŠ U Říčanského lesa a Gymnázium Říčany. Projekt odborně zaštiťuje Muzeum Říčany, jehož pracovníci poskytnou své zkušenosti s badatelskou prací a historické materiály.  Každá škola má svůj vlastní pracovní plán, který odpovídá její profilaci.

 1.ZŠ sestaví badatelský tým ze žáků 9. tříd a naváže na loňské aktivity v pátrání po osudech svých židovských spolužáků a jejich rodin, zmapování cest jejich transportů a míst jejich smrti.

2.ZŠ připraví v hudebních třídách 2.stupně v rámci výuky českého jazyka čtenářské dílny s židovskou tématikou a nacvičí pro tradiční výroční koncert v KC Labuť skladby a písně židovských autorů. Na škole proběhne   výtvarná soutěž na téma Holocaust dětskýma očima. Práce badatelského týmu se zaměří na osud rodin v oblasti Radošovic a Strašína.

3.ZŠ uspořádá čtenářskou kavárnu -  knihy s židovskou tématikou budou žáci 5. a 8. tříd předčítat pro své spolužáky v rámci výuky a odpoledne pro rodiče a kamarády. Badatelský tým zpracuje dotazníky ke zmapování informací o životě židovských obyvatel, jejich zvycích, historii i kultuře.

Studenti Gymnázia zaznamenají besedu s pamětníkem pro další využití v hodinách dějepisu a výsledky svých dotazníkových šetření a badatelské práce představí v aule školy v rámci prezentace ročníkových prací. 

Badatelské aktivity všech škol budou doplněny návštěvou vzdělávacích programů renomovaných židovských vzdělávacích institucí, besedami s přeživšími a návštěvou památníku Terezín. Každá škola připraví o výsledcích své práce informační panel, který bude součástí putovní výstavy na školách, které se projektu zúčastní. 

Počátkem června se bude konat závěrečný workshop učitelů, na kterém předají svým kolegům z říčanských škol své poznatky a zkušenosti z realizace projektu. Účast na workshopu bude nabídnuta i učitelům z okolních obcí.

Projekt bude ukončen na podzim uložením dalších 5 kamenů říčanských zmizelých. Všichni, kdo na projektu pracují věří, že projekt pomůže zachovat vzpomínky na židovské obyvatele města a způsob jejich života pro budoucí generace obyvatel Říčan a podchytí tvůrčí potenciál naší mladé generace.

Věra Likešová,

MěÚ Říčany, manažer projektu.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena