Projekt Silver Cloud

30. 5. 2021

Posíláme sondu do vesmíru! Projekt Silver

Cloud přináší do Říčan kuriozní událost!

 

Dobrý den, moje jméno je Matyáš Maňas a o tomto projektu vám píšu z pozice velitele komunikačního týmu. Spolu s mým týmem patříme do studentského projektu Silver Cloud, o kterém vám v následujících několika řádcích zkusím říct co nejvíce.

Projekt Silver Cloud započal své fungování někdy na přelomu března a dubna tohoto roku. Našim cílem je sestrojit sondu, která následně v rámci akce, kterou pořádá organizace „dotknisevesmíru”, vzletí do stratosféry (což činí zhruba 40 km nad zemský povrch). Z této výšky se pokusíme zachovat ty nejhezčí záběry a popřípadě do naší sondy umístíme i nějaký postranní experiment, který následně pak budeme moct zkoumat.

V rámci týmové hierarchie jsme se rozdělili do tří týmů: technický, komunikační a pátrací. Celému projektu byl zvolen jeden velitel z řad studentů, Mirek Tomeš, a do tří týmů byli následně voleni další velitelé. Já měl to štěstí, že jsem se dostal do čela komunikačního týmu a můžu vám tak informace zprostředkovat.

V komunikačním týmu se staráme o to, aby náš projekt byl na očích pro širokou veřejnost. Máme svůj facebook, instagram, tiktok a také reddit. Zkrátka vám dáváme možnost, abyste naší práci přihlíželi.

Technický tým se stará o sestrojení a i následné vypuštění sondy. Jejich práce je velmi důležitá, protože bez nich by tento projekt neměl smysl. Organizátory jsou jim zasílány jednotlivé balíčky se součástkami, ze kterých tým následně poskládá potřebné věci. O chod technického týmu se stará Hugo Bernard.

Pátrací tým se postará o to, aby byla sonda vystopována. Musíme ji najít, abychom z ní mohli získat požadované záběry a také popřípadě zkoumat, co se stalo s postraními pokusy, které do sondy možná vložíme. Vedení pátracího týmu bylo uděleno Antonínu Špačkovi

Za celý tým Silver Cloudu chceme prostřednictvím tohoto textu poděkovat městu Říčany a 3. ZŠ u Říčanského lesa za morální a hlavně i finanční podporu. Bez jejich pomoci by se náš projekt nemohl zrealizovat a my jsme jim proto neskonale vděční. Každopádně jim slibujeme, že uděláme co nejvíce pro to, aby se projekt vydařil a aby se  naše škola a popřípadě i město Říčany měli čím chlubit.

   No a to je Silver Cloud v kostce. Pokud vás zajímá více informací, navštivte náš facebook: Projekt Silver Cloud. Pro mladší zájemce samozřejmě připadá v úvahu i Instagram: Silver.Cloud.

Za tým Matyáš Maňas

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena