Prominutá pokuta?

1. 5. 2015

Dobrý den, v posledním čísle Říčanského kurýra (4/15) jste uvedli, že zastupitelstvo souhlasí s prominutím smluvní pokuty ve výši 32.370 Kč panu Ing. Arch. Švehlíkovi.

Domnívám se, že k tomuto nemělo vůbec dojít, a žádám zastupitele o zrušení tohoto rozhodnutí či zaplacení prominuté částky ze svých osobních prostředků. A to zaprvé

proto, že město Říčany má stále dluh za novou školu a dle mého by tedy

zastupitelé jako správní hospodáři neměli odmítat příjmy do městské kasy.

Za druhé tyto peníze, které tak velkoryse prominuli, nejsou jejich penězi,

ale penězi nás všech - obyvatel Říčan. Obyvatel, kteří platí jedny z největších

poplatků a daní z nemovitosti, a to zřejmě proto, aby zastupitelé měli dostatek

příjmů na projevy své šlechetnosti. A za třetí - vést řádně projektovou dokumentaci

je povinností každého stavaře, a povinnosti se mají plnit. Neplní-

-li se, musí následovat trest. Proto ještě jednou vyzývám zastupitele: Chcete být

šlechetní? Buďte, ale za své, a prominutou částku městu uhraďte!         Jaroslav Bartoněk

 

 

Vážený pane Bartoňku, k promíjení smluvních pokut a sankcí městem dochází v ojedinělých případech.Důvodem je právě Vámi uváděná „péče řádného hospodáře“. Zastupitelstvo, kterému je dle bodu f) § 85 zákona č.128/2000 Sb., o obcích vyhrazeno rozhodování ve věci vzdání se práva a prominutí pohledávky vyšší než 20 000 Kč, o takovém kroku jedná pouze ve zcela výjimečných a řádně odůvodněných případech. Bylo tomu tak i na veřejném zasedání Zastupitelstva města Říčany dne 18. 3. 2015. Odbor správy majetku předložil

zastupitelům písemně zpracovaný materiál k prominutí Vámi uváděné smluvní pokuty. Tento

materiál byl před jednáním ZMŘ projednán ve finančním výboru ZMŘ, který materiál výjimečně

doporučil ke schválení. Materiál byl zastupiteli diskutován – svědčí o tom zápis z jednání. Výsledné hlasování skončilo (pro, proti a zdržení se - napříč politickým spektrem včetně Klidného města) následovně: pro: 12 proti: 5 zdrželi se: 1 vyloučeni: 0 nepřítomno: 3. V souladu s jednacím řádem zastupitelstva bylo usnesení přijato.

Důvodem pro uplatnění smluvní pokuty byla skutečnost, že projektant dodal část projektu denního stacionáře s několikadenním zpožděním, protože se rozhodl opravit nedostatky, které na poslední chvíli sám zjistil. Toto zpoždění ale nemělo žádný vliv na zahájení termínu výstavby. Ve fázi realizace pak projektant prováděl a provádí autorský dozor výrazně nad rámec domluveného rozsahu, a to bez nároku na úhradu tzv. víceprací. Svou nadstandardně pečlivou prací projektant jednoznačně přispívá k finančním úsporám a zajištění požadované kvality prací. To vzali zastupitelé v potaz při hlasování o prominutí smluvní pokuty.

David Michalička

radní a zastupitel (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena