Prosím policii (městskou i státní) o ochranu chodců na chodnících

30. 6. 2018

Názor - Roman Lenard; reakce - David Michalička, radní

Bezpečnost chodců se letos v Říčanech opět zhoršila, protože už se ani nedá mluvit o chodnících, ale o cyklostezkách, na které (na vlastní nebezpečí) ještě chodci mohou vstoupit…

Provoz cyklistů, kteří vůbec nerespektují nejen dopravní předpisy, ale ani práva a bezpečnost chodců, se oproti minulým (i tehdy už dost nebezpečným) letům zvýšil. Vylepšili to také dospělí na koloběžkách (i elektrických) a vrcholem všeho je jízda elektrické čtyřkolky na palubě se dvěma rozjívenými mladíky, kteří se proháněli městem a rozháněli za hlasitého smíchu chodce v Olivově a Rýdlově ulici.

V Olivově ulici vznikl pruh pro líné cyklisty (to jsou ti, kteří nesundají zadek z kola ani v jednosměrce, kterou by mohli kolo protlačit), který je při vjezdu na náměstí doplněn vtipnou značkou „cyklisto sesedni z kola“. Neudělá to ani jeden, naopak v plné rychlosti přeskočí na chodník a pokračují po něm vesele dál, nebo přeletí přechod (pro auta lahůdka při brzdění) a jedou na náměstí (samozřejmě po chodníku). Za vznik tohoto pruhu „zaplatilo“ město deseti zrušenými parkovacími místy a také znemožněním zásobování všech obchodů v ulici.

Chápu, že není v silách policie stále hlídat všechny chodníky, ale i občasná bezpečnostní akce by snad alespoň trochu pomohla. Předem děkuji

                                                                Roman Lenard

 

Rád bych uvedl na pravou míru a doplnil informace k ulici Olivova

• Parkování i zásobování bude zajištěno na druhé straně ulice. Aktuálně je zde stavba, ale potom budou místa řádně vyznačena.

• V ulici skutečně několik míst (neumím teď spočítat, ale 10 míst to podle mě, aspoň oficiálních, nebylo) muselo ustoupit, ovšem před cca 2 lety město naopak na stejném místě vytvořilo prostor pro parkování více než 30 aut. Počet parkovacích míst je tedy výrazně vyšší i po vyznačení cyklopruhu. Osobně jsem se o to zasadil a vše dojednal s vlastníkem pozemku.

• V neposlední řadě – cyklistů tam denně projede zcela jistě o mnoho více než 10 líných řidičů, kteří zde chtějí parkovat, než aby popošli kousek od parkoviště za Anežkou.

                                                            David Michalička

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena