První jednání říčanské Rady starších

2. 6. 2017

Dne 27. dubna 2017 se na radnici sešli účastníci prvního zasedání tzv. Rady starších, která by měla, vedle informování seniorů ze strany městského úřadu zejména prezentovat názory, přání i kritiku z řad říčanských obyvatel nad 65 let.

Úmyslně píši obyvatel a nikoli trvale hlášených osob k pobytu, protože smyslem existence této Rady je zlepšování spokojenosti všech seniorů, kteří v Říčanech žijí, bez dalších formálních požadavků.

Hned na počátku jednání se členové usnesli, že zvolí méně formální uspořádání fungování Rady (nabízela se možnost fungovat jako řádná komise Rady města, ale tu členové odmítli). Taková neformálnější organizace totiž umožňuje, aby se práce v Radě starších účastnili i ti, kdo se o fungování tohoto orgánu dozví třeba v některém čísle Kurýru, nebo mohou přijít třeba jen na některá jednání v průběhu roku.

Jednání Rady starších by měla být zhruba v dvouměsíčním taktu. Další jednání je naplánováno na 22. 6. 2017. Kdo bude chtít přijít, je samozřejmě vítán. Případné nové členy jen prosím o kontaktování paní Baroňové na MěÚ Říčany, tel. 323618106, abychom věděli, že s vaší účastí máme počítat.

Obsahově se členové Rady starších na dubnovém zasedání zajímali o projekt „senior taxi“, projevili zájem o zorganizování školení pro používání mobilní aplikace „Říčany v mobilu“, stejně tak si vyžádali do dalšího jednání Rady starších informace o možnostech trasování říčanských autobusů. Další diskutovanou otázkou byla dotační politika města pro okruh seniorů. Z řad členů zazněla zejména podpora pro finanční spoluúčast města na sportovních a kulturních aktivitách například formou příspěvku na plavání nebo bruslení. Diskuse proběhla i o možnostech zapojení seniorů do projektů organizovaných nebo spoluorganizovaných sdružením obcí Ladův kraj.

Jak je, myslím, z výše uvedeného patrné, Říčany mají aktivní seniory. Určitě jste to i vy. Jste zváni. Třeba hned na nejbližší zasedání dne 22. 6. v 9 hodin na radnici.

Zdeněk Hraba, místostarosta

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena