První rok v křesle starosty

29. 12. 2021

Byl jsem připraven na odpovědnou a časově náročnou práci, rozhodování, řešení velkých projektů. Zjistil jsem však, že řízení města není zdaleka jen o práci, projektech a výsledcích. Je to zejména o komunikaci a někdy, bohužel, i o politice. Úspěšný starosta není ten, který postaví nejvíce chodníků nebo získá nejvíce dotací. Dobrý starosta má spokojené občany, kteří ho mají rádi a stojí za ním. A to je můj cíl.

 

Co dělá starosta?

Upřímně jsem nečekal, jak velký rozdíl to bude, když mě před rokem zastupitelé z pozice místostarosty zvolili starostou města. Starosta řeší prostě všechno. Počínaje největšími projekty za stovky milionů, přes očkování, dopravu, školství, odpady, údržbu zeleně až po sousedský spor o umístění popelnic. A nikdy nelze vyhovět všem. Samozřejmě, většinu agendy starosta deleguje, ale přehled musí mít o všem, co se ve městě děje.

Změnou je podepisování všech smluv a dokumentů za město – starosta je totiž něco jako jednatel města, s čímž souvisí i nemalá zodpovědnost za veškeré právní akty. Na to jsem byl, koneckonců, zvyklý již z předchozích zaměstnáních ve vedení soukromých společností. Nicméně u veřejných financí si musí člověk dávat dvakrát pozor a Říčany ročně hospodaří s rozpočtem téměř 900 milionů korun.

Na starostovi jsou nejdůležitější vyjednávání a rozhodování. Přes den se proto v kanceláři starosty prakticky po půl hodině střídají vedoucí odborů i zástupci veřejnosti, aby řešili strategické, ale i operativní problémy. Jsem rád, že se podařilo posílit vedení města novým zkušeným tajemníkem úřadu, který s řadou úkolů aktivně pomáhá. Stejně tak část samosprávné agendy svědomitě řídí oba místostarostové i další radní.

V neposlední řadě na starostovi leží i formální povinnosti. Není snad víkend, kdy by starosta nebyl pozván na zahájení, otevírání, výročí, předávání cen či jiné podobné události místních spolků a organizací. To je samozřejmě spíš příjemná součást práce, i když čas to také stojí.

Rozhoduje zastupitelstvo nebo rada

Ačkoliv starosta a místostarostové denně činí mnoho rozhodnutí, klíčové záležitosti musí vždy schválit volené Zastupitelstvo města (něco jako parlament, u nás 21 členů), případně Rada města (něco jako vláda, 7 členů). Jedná se zejména o dispozice s majetkem (pozemky, budovy), největší investice, ale také všechny vyhlášky atp. Zastupitelstvo jedná měsíčně, rada se schází každý týden.

Starosta je tváří města

Zdaleka nejviditelnější součástí práce starosty je komunikace s veřejností. Zejména v dnešní době, kdy jsme všichni zahlceni nadbytkem podnětů, je důležité občanům věci představit stručně, ale výstižně. A hlavně vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat.

Zde nebylo lehké navázat na Vladimíra Kořena, profesionálního novináře a známého moderátora. Protože preferuji přímou a osobní komunikaci, rozhodl jsem se loni rozšířit možnosti setkání – ať již individuální nebo hromadná veřejná projednání různých témat. Zahájil jsem též pravidelné návštěvy v městských částech (Strašín, Pacov, Kuří, Voděrádky, Jažlovice) a od jara plánuji přidat i setkání v částech Říčan a Radošovic. Rád poznám i vás.

Online média a „doba facebooková“

Doba se zrychluje a město musí komunikovat tak, jak to občané vyžadují. Každá generace používá jiná média, ale většina z nás dnes preferuje krátká sdělení, videa či dokonce jen nadpisy. V online prostoru je obtížnější se dostat k meritu věci. Je naopak velmi jednoduché šířit polopravdy, pomluvy či dokonce lži. Hlas některých kritiků je často pod rouškou anonymity zdánlivě velmi silný. Ačkoliv průzkumy ukazují, že tzv. „mlčící většina“ bývá výrazně početnější, není možné sílu sociálních sítí podceňovat. Neustálé vyvracení dezinformací a pomluv tak je bohužel denním chlebem. Lži se šíří 7x rychleji. Jeden příklad za všechny: V létě jsem od mnoha přátel i neznámých lidí slyšel, že mě údajně někdo fyzicky napadl. Jednou na Marvánku, pak na náměstí. Není to ani v nejmenším pravda, podobně jako nejsou pravdivé další fámy. Bojovat proti nim však lze jen těžko.

Úspěch se neměří jen projekty

Mohl bych zde vyjmenovat seznam dokončených staveb či rozpracovaných projektů. Též bych se mohl pochlubit objemem získaných dotací, peněz uspořených v soutěžích a dalšími měřitelnými parametry. Jsem vzděláním i profesí technik a toto je mi vlastní. Oblíbenost starosty však, jak jsem pochopil, nezávisí jen na velikosti ani počtu hotových projektů nebo kilometrech opravených chodníků. Je to o důvěře, spokojenosti, pocitu, že se o nás někdo stará. Vlastně často o detailech.

Uvědomil jsem si to, když obrovskou porci dobře provedené práce celého vedení města zcela zastínil jeden jediný, nedostatečně odkomunikovaný projekt. Ano, mám na mysli projekt Parkování pro domácí, který hýbal emocemi Říčaňáků celé léto. Když navíc technické řešení detailů zpracované odborníky nebylo bezchybné (ty známé červené retardéry, které se do projektu dostaly dodatečně z podnětu orgánů státní správy), problém byl na světě.

Je mi upřímně líto, že projekt zamýšlený jednoznačně pro domácí – Říčaňáky právě u nich vzbudil velké emoce. Je to ale za námi. Mnoho let připravovaný projekt parkování jsme měli odvahu spustit. I přes stále prováděné úpravy na přání rezidentů je efekt již dnes jasně vidět.

Nikdo z nás nechce bojovat s auty – sám mám v rodině dvě a je jasné, že bez aut se neobejdeme. Vedení města však činí kroky k řešení nejpalčivějšího problému našeho města, kterým přetížená doprava je. Řídíme se doporučeními odborníků a chráníme zejména zájmy místních.

Optimismus a dobrá nálada

Zejména v dnešní napjaté době je třeba neztrácet smysl života, radovat se z maličkostí a myslet pozitivně. Kritizovat je jednoduché, přinášet a realizovat řešení je složitější. Stále je a bude co zlepšovat.

Jsem velice rád, že se Říčany v roce 2021 již počtvrté umístily na první příčce v indexu kvality života v rámci celé ČR. Není to jistě jen zásluha vedení města. Největší podíl na kvalitě života máte totiž vy, obyvatelé našeho města, Říčaňáci.

Děkuji vám a přeji v letošním roce 2022 jen radost a dobrou náladu.

Váš starosta

 

 

Rád se setkávám s občany Říčan a těší mě, když se problémy daří řešit. Někdy je ale těžké najít kompromis

Z otevření nové skautské klubovny jsme měli všichni velkou radost

Oslavy 50 let HZS Říčany jsme si nenechali s paní hejtmankou ujít

Dobrý starosta musí umět všechno – i zprovoznit promítačku v letním kině

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena