PURE BEAUTY (imagine)

30. 4. 2023

Městská Galerie Říčany si pro Vás poslední výstavou jarního bloku připravila naprosto výjimečnou výstavu s názvem PURE BEAUTY (imagine). Jedná se o společnou výstavu umělců, kteří patří mezi klasiky české výtvarné scény. Můžete se těšit na obrazy Františka Matouška, Jana Pištěka, Miroslava Polácha, Adama Štecha a Josefa Žáčka. Celý koncept výstavy vznikl speciálně pro Městskou Galerii Říčany pod kurátorským vedením pana Karla Babíčka. Vernisáž výstavy proběhne 26. dubna od 18 hodin v Městské Galerii Říčany. Výstava potrvá do 3. června 2023. Komentovaná prohlídka 10. května od 18 hodin bude doplněna o zcela unikátní koncert písničkáře a harmonikáře Václava Koubka, na který jste srdečně zváni.

 

PURE BEAUTY (imagine)

„Krásu jako jedinou ze všech hodnot můžeme spatřit.“

(Platón)

Kurátor, Karel Babíček, položil na stůl projekt výstavy s titulem Pure beauty. První představa byla jasná: představit zobrazenou „wow“ krásu. Opravdovou, silnou, těšící a hladící. Za pár dnů řekl sám sobě: „Pouštím se do něčeho, co mi chvílemi připadá silnější, než jsem sám“. 

Těžko se divit! V takových rozpacích se ocitá lidstvo celá tisíciletí, když hledá odpověď na otázku: Co je krása? Je možné ji definovat? Najít jednoznačný konsenzus. Díváte se na půvabnou ženu a uvažujete o možném sexu a nejste schopni zažít její krásu v nejčistším smyslu. Stav náhledu na krásu se prolomil. Odmítl dogma a vpustil do vnímání krásy individualitu i novou objektivitu.

Přesně to, co ucítil ve svém projektu kurátor této výstavy: „Je obraz s nápisem EXIT krásný? Nebo smutný, násilný? A co portréty politiků a super realistické Nesení kříže, současný výjev plný reflexních vest, výjev zastavení třeba na dálnici. Krásné obrazy se silnou emoční stránkou. Výstava, která by měla mít dvakrát wow efekt „čisté krásy“ a něčeho podivného, nedefinovatelného …

A tiše výstavou zní píseň Johna Lennona Imagine. I ta je autonomní, stále „hrdinsky statečná“ a věčná podobně jako obrazy. Je pravděpodobné, že pozorovatel obrazů výstavy Pure Beauty  zažije krásný wow efekt, ale kdesi v zátylku mu zůstane jemné mrazení. Paradoxem názvu této výstavy je nový význam Pure beauty. Půvabného termínu se zmocnil kosmetický průmysl, který se živí zkrášlováním. Slouží módou diktované kráse těla, tváře, vlasů… 

Zatímco John Lennon zpívá:

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us, only sky...


 

Lenka Babíčková

Obraz Ana Geraldina autor František Matoušek, 2023

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena