Putování s Mikešovým pasem – časově neomezená turistická aktivita pro všechny

29. 5. 2023

Květnový pochod Cestou kocoura Mikeše otevřel veřejnosti revitalizovanou trasu stezky pro pěší, cyklisty i koloběžkáře. Nová Cesta kocoura Mikeše označená logem kocourovy boty má 14 zastavení, kde jsou popsány příběhy z knihy Kocour Mikeš. Trasu si lze projít či projet kdykoliv, stejně tak si na ní můžete kdykoliv zkusit tzv. putování s Mikešovým pasem.

V některém z „ladovských“ infocenter či u partnerů Ladova kraje si vyzvednete Mikešův pas nebo si jej stáhnete z našich webových stránek a vytisknete. Z pohádkové trasy hned tak nesejdete, provázet vás budou žulové kilometrovníky z Hrusic, odkud černý kocourek pocházel až do cca 25 km vzdáleného Mukařova.

Motivací k putování může být nejen objevování pohádkového příběhu o po dvou chodícím a mluvícím kocourovi z pera Josefa Lady, ale také odměna. Můžete získat pamětní minci nebo sběratelskou vizitku/nálepku. Odměny budou k vyzvednutí opět v „ladovských“ infocentrech a u partnerů Ladova kraje. Putování si rozložte podle svých možností do více dní či měsíců. Jde o to, užít si místa, která ještě neznáte, a seznámit děti s odkazem Josefa Lady pojícím se s naším regionem.

Do pasu sbíráte čtyři razítka, první z Hrusic a poslední z Mukařova, kde kocourek opouští Ladův kraj a vydává se dál do světa. Seznam logem boty označených razítkovacích míst z obcí na trase naleznete na našem webu a přes QR kód v Mikešově pase.

V každé z obcí na trase lze najít i něco zajímavého, např. v Hrusicích Památník rodiny Ladových s obřím plyšovým Mikešem. V cílovém Mukařově uvidíte kromě vzácného kostela a venkovní řezbářské expozice i nový vyřezávaný Mikešův pomník, symbol konce kocourkova putování tímto regionem.

Budeme rádi, když vás cesta inspiruje k přečtení dalších dobrodružství, která Mikeš zažíval, než se ze světa zase vrátil domů, a možná i k dalším turistickým či cyklistickým výpravám po Ladově kraji.

Za celý Dobrovolný svazek obcí Vám všem přejeme příjemné putování.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena