Ragbyový Mountfield čeká dramatický boj o play-off

26. 3. 2015

Ragbisty Mountfieldu Říčany čeká jedna z nejdramatičtějších jarních částí extraligy za poslední roky.

Po devíti odehraných podzimních kolech jim patří šesté místo v tabulce. Na čtvrtou příčku, která znamená postup do bojů o titul, ztrácejí tři body. Za „odskočenými“ týmy Pragovky, Tatry a Vyškova se budou Říčanští prát o poslední volné místo s pražskými „S“ Slavií a Spartou, zdramatizovat situaci může i mužstvo Mariánských Hor. Sportovní ředitel a trenér A-týmu Mountfieldu přišel před jarní částí extraligy se změnou a tradiční soustředění přesunul po sedmi letech z Luhačovic do Ústí nad Orlicí. Proč a také na co se při něm zaměřil, říká v rozhovoru pro Říčanský kurýr.

Po kolika letech a proč jste vyměnili Radostovou v Luhačovicích za Ústí nad Orlicí?

Předem chci říct, že areál Radostova v Luhačovicích je opravdu na vysoké úrovni a ředitel Tomáš Mejzlík nám poskytoval maximální možnosti pro naši přípravu. Letos jsem chtěl udělat změnu a zkusit tím pro hráče i nový impuls do tréninku. Změna je podle mého názoru někdy hodně důležitá a tentokrát se mi to opět potvrdilo. Sedm let v Luhačovicích bylo super, ale rád jsem poznal areál v Ústí nad Orlicí, kde je mimo vnitřní haly stejně vysoká úroveň pro trénink a přípravu před startem do jarní části. Musím pochválit hlavně tamní kuchaře a celý kolektiv hotelu, který se o nás staral.

Co nabízí areál v Ústí jiného, navíc?

Součástí hotelu je rehabilitační část s vířivkou a masérnou a zhruba 500 metrů od hotelu je městský bazén, který jsme také mohli využívat.

V podzimní části extraligy jste se potýkali s mnoha zraněnými. Už se hráči uzdravili a absolvovali jste soustředění kompletní?

Ještě nejsme úplně kompletní, ale věřím, že do začátku jarní části budou už všichni v pořádku. Na soustředění bylo 20 hráčů, ostatní bohužel nemohli odcestovat z pracovních nebo školních povinností. Po dobu soustředění ale trénovali v Říčanech pod dozorem reprezentanta Michala Schlangera.

Jak hodnotíte toto zásadní soustředění před jarní sezonou?

Soustředění v Ústí nad Orlicí hodnotím velmi pozitivně, protože byla vidět na hráčích obrovská chuť a výborná nálada, stejně jako hecování starších kluků a disciplína mlaďasů. Jsem hlavně strašně rád, že se nám vrátila pohoda a také se utužila výborná parta.

Na co jste se na soustředění herně zaměřili?

Soustředění jsem zaměřil jak na individuální dovednosti, obranu, tak i hlavně na celkový pohyb ve hře. Myslím, že hlavně mladším klukům to hodně pomohlo, jak v praxi na hřišti, tak i u tabule a nákresů.

K soustředění patří i křest nováčků. Proběhl i letos? A pokud ano, kdo se při něm nejvíce zaskvěl?

Každý nový hráč, který jede poprvé s „áčkem“ na soustředění, musí samozřejmě projít křestem. Letos jich bylo asi sedm a úroveň zpěvu byla opravdu vysoká a musím říct, že jsem zjistil, že máme v týmu opravdu zpěváky. Je super sledovat generace, jak se to mění i v žánru, kdy se začalo na „Co jste hasiči“ a letos už je to na skupinách Chinaski, Kabát a jiné. No prostě skvělý zážitek, který pochválil i prezident klubu, a sám přiznal, že mladí jsou na tom se zpěvem lépe.

Mountfield jde do jarní části extraligy ze šestého místa v tabulce, na čtvrtou pozici znamenající postup do play-off ztrácí tři body. Jiný cíl než postup nemůžete mít...

Začínáme v Brně na Dragonu, kde bude určitě jako vždy výborná atmosféra, ale domácí jsou na domácí půdě hodně silným celkem, ale pro nás to bude výborná prověrka hned na začátku a věřím, že to úspěšně zvládneme a nastartujeme vítěznou sérii. Jednoznačně se budeme snažit se probojovat do play-off.

Na soustředění se objevily i nové tváře v realizačním týmu...

Ještě bych chtěl poděkovat trenérovi muay thai boxu Jirkovi Mejstříkovi, který se stará nově o kondiční přípravu, a našemu masérovi Ivoši Roušarovi, který nám pomohl na soustředění a zvládl po celou dobu udržet kluky v pohodě a kondici.

Vít Chalupa

 

Pořadí po podzimní části extraligy – po 9. kolech:

1. Praga Praha 42 bodů, 2. Tatra Smíchov 34, 3. JIMI Vyškov 33, 4. Sparta Praha 17, 5. Slavia Praha 16, 6. Mountfield Říčany 14, 7. Mariánské Hory 12, 8. Dragon Brno 9.

Domácí zápasy Mountfieldu Říčany na jaře 2015

28. března: proti Pragovce, 2. května: proti Slavii Praha. Začátky utkání jsou v 15.00 hodin.

Program jarní části extraligy ragby

11. kolo – 28. března: Mountfield Říčany – Praga Praha, JIMI Vyškov – Mariánské Hory, Tatra Smíchov – Dragon Brno, Slavia Praha – Sparta Praha.

12. kolo – 18. dubna: Sparta Praha – Mountfield Říčany, Mariánské Hory – Slavia Praha, Praga Praha – Tatra Smíchov, Dragon Brno – JIMI Vyškov.

13. kolo – 2. května: Mountfield Říčany – Slavia Praha, Dragon Brno – Mariánské Hory, JIMI Vyškov – Praga Praha, Tatra Smíchov – Sparta Praha.

14. kolo – 9. května: Mariánské Hory – Mountfield Říčany, Slavia Praha – Tatra Smíchov, Sparta Praha – JIMI Vyškov, Praga Praha – Dragon Brno.

Semifinále prvních čtyř týmů základní části se hrají 23. května, finále, a o bronz 30. května.

 

Říčanský Mountfield připraven ke startu do jarní sezony.

Foto: Jiří Koliš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena