Reakce na článek MagicHill

1. 5. 2015

V dubnovém vydání jsme si mohli přečíst článek zastupitelky Skrčené (Hnutí ANO) „ A opět Magic Hill – proč nemá platit příspěvek na infrastrukturu“. Jako investor jsme již paní zastupitelce svou reakci zaslali. Považujeme ale za důležité uvést věci na pravou míru i směrem k veřejnosti a obyvatelům Říčan.

Článek se zabývá situací okolo výstavby školy Magic Hill v lokalitě Fialka. Konkrétně paní zastupitelka píše: “… je logické, že tyto úpravy (myšleno úpravy infrastruktury v okolí školy) bude financovat investor, protože jejich potřeba je vyvolána právě jeho stavbou“. Tvrzení paní Skrčené vychází evidentně z neznalosti stavebního zákona. Ten jasně uvádí, kdy se buduje nebo mění stávající infrastruktura v souvislosti se stavbou. Toto není ale případ Magic Hill. Veškerá plánovaná infrastruktura je zde budována nad rámec požadavku zákona. (Doporučujeme zastupitelce seznámit se s projektovou dokumentací stavby). Jinými slovy, soukromý investor v tomto případě nemusí financovat opravu a rozšíření obecní komunikace, nemusí budovat chodníky, zvýšený přechod pro pěší, bezpečnostní kamery, veřejné osvětlení ani dodatečná parkovací místa.

Počínání zastupitelky Skrčené vychází také z nepochopení institutu tzv. dobrovolného příspěvku, jinak by nemohla ve svém článku tvrdit: “…tyto úpravy ve výši 1,8 mil korun budou započteny proti příspěvku na infrastrukturu, který musí platit bez výjimky všichni, kdo v Říčanech staví“. Vybírání příspěvku nemá žádnou oporu v zákoně a je na svobodné vůli stavebníka, zda jej zaplatí. To, že stavebníci tento příspěvek platí, není důkazem jeho oprávněnosti, ale spíše dokladem rezignace stavebníků.

Závěrem paní zastupitelka „vysvětluje“, že tím, že je příspěvek tzv. započten, investor jej platí „naoko“, takže ve skutečnosti úpravu infrastruktury platí město, a tudíž všichni obyvatelé ze svých daní. Je zarážející, s jakou suverenitou, účelovostí a nekompetentností zde paní zastupitelka sděluje chybné právní konstrukce a zavádějící informace. Paní zastupitelce vzkazujeme, že vzhledem k tomu, že město tyto peníze ve skutečnosti nemá a nemá ani právo je vymáhat po investorovi, jde o zcela soukromou investici. Zmíněných 1,8 mil korun musíme ušetřit ve svém rozpočtu a skutečně zaplatit stavebním firmám, naoko zde není vůbec nic!

K poslední větě o výhrůžce jen poznámka, pokud připomínáme, že dobrovolný příspěvek nelze vymáhat, tak pouze nazýváme věci pravými jmény a to snad nelze považovat za výhrůžku.

 

Ing. Martina Olivová, Dita Holubová, Ing. Kateřina Baťková, Na Fialce, s.r.o.

investor stavby ZŠ a MŠ Magic Hill

www.stavimenovouskolu.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena