Reakce na článek o ochraně chodců

31. 8. 2018

Milý pane Lenarde,

na stránkách Názory - Kurýr červenec/srpen 2018, str. 75, prosíte policii o ochranu chodců na říčanských chodnících před cyklisty. Přečetl jsem si váš příspěvek a jsem rád, že žiji v jiném městě, nežli vy. V mých Říčanech neusilují gangy zlotřilých cyklistů a osádky elektrických čtyřkolek o život pokojných chodců za nedostatečné ochrany policie. 

Bydlím na okraji klidného a bezpečného města, tři kilometry od centra. K drobnému doplňování potravin (pro týdenní nákup pro dvě domácnosti jezdíme autem), při cestách do knihovny, bazénu, kina, do Labutě za zábavou používám kolo, nebo jdu pěšky. Nemyslím si, že jsem radikál, podsouvající jiným svůj životní postoj. Na naší straně stojí i kardio-
log, pan prof. Pirk: „Když nic jiného neuděláte pro svoje srdíčko, tak aspoň 10 000 kroků každý den.“

Jízdou na kole nebo chůzí nezatěžuji žívotní prostředí, nevyžaduji místa pro parkování, která brání smysluplnějšímu využití veřejného prostoru. Nejsem jediný, kdo přivítal pruhy pro cyklisty v Olivově a Bezručově ulici, které umožňují  bezpečnější jízdu na kole  po městě. 

Není snadné měnit návyky (nebo zlozvyky) řidičů, pro které je automobil jediným prostředkem, jak se přepravit z  Říčan do Říčan. Ale přibývá měst, která vytvořila podmínky, aby řidiči aut nebyli nebezpeční pro cyklisty a cyklisté neomezovali chodce. Říčany mají tímto směrem našlápnuto a přeji těm, kteří se o to snaží, šťastnou cestu.

                                                               Vladimír Blažek

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena