Reakce na článek “Přírodo, nedej se“

27. 5. 2016

Marné to volání - Václav Macinauer ; Reakce David Michalička, radní

V květnovém čísle byl příspěvek paní Klapálkové pod názvem Přírodo, nedej se, který reagoval na úvodní článek paní Kateřiny Čihákové. Obávám se, že její obavy o podobu Říčan jsou oprávněné. Naše město již dávno není malebné městečko, oplývající panenskou přírodou, klidem a čistým vzduchem a vše nasvědčuje tomu, že to bude stále horší. Je to bohužel všeobecný trend, zabírat rovná pole pro stavbu mamutích křižovatek, pro nové silnice a dálnice, skladové haly, pro fotovoltaické elektrárny a samozřejmě pro další zástavbu, aby si developeři přišli na své. Lesem budujeme asfaltové cyklostezky a bereme mu jeho přírodní krásu atd. Krátce řečeno, příroda a zeleň jsou stále na ústupu a nic nenasvědčuje, že to vezme konec.

Začali jsme se zástavbou propojovat s okolními obcemi a v každém volebním období dochází k nevratným změnám k horšímu a vše směřuje  k tomu, že v dohledné době  budeme součástí jednolité aglomerace celých středních Čech se všemi negativními důsledky, protože i okolní obce se chovají obdobně. Vše pro peníze zájmových skupin. Až si ti odpovědní uvědomí, že jsme si tu větev pod zadkem uřízli úplně, bude již pozdě, vlastně ono je pozdě již nyní.

Václav Macinauer

 

Pan Macinauer mi (a jistě nejen mně) mluví z duše. Nepřiměřeně velké a nevhodně umístěné zastavitelné plochy, které byly schváleny v územním plánu Říčan zejména v 90. letech, nám dělají problém dodnes. Jaké byly důvody tehdejších zastupitelů, se již asi nedozvíme. Nutno však dodat, že právě téma výstavby je stále stěžejním bodem programu Klidného města. V roce 2010 jsme přišli s vizí další rozvoj maximálně brzdit, aby Říčany alespoň trochu zůstaly tím malebným městečkem. Prostě děláme, co můžeme, ale před lety schválené záměry a projekty se občas realizují až v dnešních dnech. Není to tedy tak, že by vedení města umožňovalo jakoukoliv novou výstavbu na poli/louce či prázdném pozemku. Tam, kde se staví či stavět bude, již byla výstavba povolena v minulosti. Naopak, podařilo se nám mnoho již schválených stavebních záměrů zastavit či zmenšit.

David Michalička, radní

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena