REALITNÍ PORADNA

7. 10. 2015

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

Ráda Vám zodpovím další Vaše dotazy, z nichž některé s Vaším souhlasem otisknu v dalším čísle. Dotazy můžete posílat na e-mail: jana.karlachova@re-max.cz.

 

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Maminka mi chce darovat část pozemku, který už maminka nechala zaměřit a rozdělit. Zajímalo by mne, jestli budu potřebovat k darovací smlouvě i odhad ceny pozemku, abych mohla požádat  o převod vlastnictví pozemku na mou osobu. Děkuji, Hana K.

 

Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o darování v přímé linii, což je ve vašem případě, není potřeba cenový odhad. Stačí Vám jen darovací smlouva, notářsky ověřená, kterou dáte jako přílohu ke vkladu na katastrální úřad. Pokud by úřad potřeboval cokoliv dalšího, jistě Vás vyzve. Přeji hezký den.

 

Otázka: Dobrý den, je možné, abych jako dcera mého zemřelého otce nebyla přizvaná k dědickému řízení? Otec zemřel před rokem a dědické řízení je již uzavřeno. Moje sestra tvrdí, že dům po otci je převeden na ni, ale nevím, jak toto mohu prověřit. Mohu s tím něco dělat? Děkuji Milada

 

Odpověď: Dobrý den, stávat by se to nemělo, ale pokud na Vás notář při projednávání dědictví zapomene, můžete požádat o dodatečné projednání dědictví. Ve Vašem případě doporučuji obrátit se na okresní soud (v místní příslušnosti podle trvalého bydliště otce v době úmrtí), dědické oddělení, a zde podat žádost o dodatečné projednání dědictví po Vašem otci. Soud záležitost předá notáři a ten s Vámi vše znovu projedná. Přeji hezký den.

 

Ing. Jana Karlachová

certifikovaný realitní makléř

RE/MAX VIP v Říčanech

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena