REALITNÍ PORADNA

8. 12. 2015

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

Otázka: Dobrý den, před rokem jsem se vdala a nyní chci prodat 2 pozemky, které jsem dostala darem od rodičů před manželstvím a za peníze z prodeje bych ráda koupila byt v OV. Je možné nějak ošetřit, abych byla výhradním vlastníkem zakoupené nemovitosti? Děkuji Marcela

 

Odpověď: Dobrý den, pokud z vašich výlučných prostředků, které získáte prodejem pozemků ve vašem výlučném vlastnictví, byt zakoupíte, jedná se o přeměnu v rámci téhož vlastnictví, tj. byt nabudete do výlučného vlastnictví. Nesmí být však ani zčásti použito vašich společných prostředků náležejících do SJM. Určitě doporučuji, aby přímo v kupní smlouvě na koupi bytu bylo obsaženo ustanovení, že finanční prostředky na koupi bytu uvedeného v kupní smlouvě jsou vaším výlučným vlastnictvím, a proto nemovitost (byt) nabýváte do svého výlučného vlastnictví a nespadá do SJM.

 

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat co vše je součástí "služby" realitní kanceláře při prodeji nemovitosti (bytu), za kterou inkasuje provizi? S RK jsem měl pouze ústní dohodu a očekával jsem více než že makléř přivede zájemce na prohlídku a dostane za to provizi. Děkuji  za odpověď. Miroslav

 

Odpověď: Dobrý den, to chápu, ale pokud by dnes někdo za provizi nabízel pouze přivedení zájemce na prohlídku, dlouho na trhu nevydrží. Dobré RK zajišťují nalezení kupujícího, ale také veškeré služby spojené s prodejem, právní servis, převod na katastru atd. Přesný rozsah služeb by měl být uveden ve zprostředkovatelské smlouvě.  Jestli prodávající nechce s RK podepsat před prodejem zprostředkovatelskou smlouvu, nemůže  se divit, že posléze od nikoho nic nedostane. Vždy je lepší mít svá práva a povinnosti jasně dány smlouvou a předejít tak možným nedorozuměním.

 

Ráda Vám zodpovím další dotazy, z nichž některé s Vaším souhlasem otisknu v dalším čísle. Dotazy můžete posílat na e-mail: jana.karlachova@re-max.cz.

Ing. Jana Karlachová

certifikovaný realitní makléř

RE/MAX VIP v Říčanech

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena