REALITNÍ PORADNA

29. 11. 2019

Ing. Jana Karlachová REMAX Alfa Realitní makléřka pro Říčany a okolí

 

 

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

 

Otázka: Dobrý den, kupuji byt a chci se zeptat, k čemu slouží úschova peněz? Nebylo by jednodušší poslat peníze rovnou prodávajícímu? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, určitě doporučuji podepsat současně s kupní smlouvou také smlouvu o úschově kupní ceny. Důvodem je, že zápis na katastru trvá ze zákona minimálně 20 dní a po tuto dobu je potřeba mít peníze někde složené. Pokud byste poslal peníze rovnou prodávajícímu a katastr z nějakého důvodu nezapsal vaše vlastnické právo, neměl byste ani byt ani peníze. Úschovní účet si můžete zřídit u advokáta, banky nebo notáře, které vyplatí vaše peníze prodávajícímu až ve chvíli, kdy budete na listu vlastnictví na katastru uveden vy jako nový majitel.

 

Otázka: Dobrý den, mám dotaz. Příští rok v dubnu mi končí fixace u mé hypotéky. Rád bych prodal byt a doplatil hypotéku do konce dubna. Kdy myslíte, že je potřeba začít s prodejem, aby se vše stihlo?

Odpověď: Dobrý den, určitě začněte s prodejem co nejdřív. Když bude na prodej víc času, nebudete v časové tísni muset snižovat cenu, abyste byt určitě prodal, a bude tedy větší šance prodat byt za dobrou cenu. Nepodceňte přípravu bytu na prodej jako např. vyklizení přebytečných věcí a drobné opravy, které také vyžadují nějaký čas. Během Vánoc se obrňte trpělivostí, lidé budou méně sledovat inzerci a chodit na prohlídky. Abyste stihnul splacení do dubna, měl byste mít podepsanou rezervaci s kupujícím do konce února. Určitě se vyplatí spolupráce s dobrým makléřem, který Vám pomůže stanovit správnou cenu a určí správnou strategii pro případ, že by se prodej nedařil tak rychle, jak potřebujete.

 

Vaše dotazy k realitní problematice můžete posílat na 

e-mail: jana.karlachova@re-max.cz

nebo přes webový formulář zde:

www.janakarlachova.cz/realitni-poradna

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena