REALITNÍ PORADNA

1. 1. 2020

REALITNÍ PORADNA

Ing. Jana Karlachová

REMAX Alfa

Realitní makléřka
pro Říčany a okolí

 

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

 

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, prodávám byt a již máme podepsanou rezervaci a zaplacený rezervační poplatek. Kupující si bere na koupi bytu hypotéku a prý potřebuje pro banku kupní smlouvu na byt, který prodávám. Nepřeji si, aby kupující viděl, za kolik jsem byt koupila. Je to nutné mu dávat kopii kupní smlouvy k dispozici? Děkuji za odpověď. Barbora N.

 

Odpověď: Dobrý den, Vaše kupní smlouva označována též jako nabývací titul je listina veřejně komukoli dostupná na katastru nemovitostí. Kdokoli si tedy může dojít na katastr a tam získat opis oné smlouvy, a to pouze za správní poplatek. Kupující nabývací titul pravděpodobně potřebuje pro banku, která mu bude financovat koupi Vašeho bytu. Je to běžný postup.

 

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, kdo by měl zaplatit daň z nemovitosti na příští rok při prodeji chaty v prosinci – prodávající nebo kupující? Podepsali jsme v prosinci kupní smlouvu a nyní čekáme na převod na katastru, který bude pravděpodobně hotový až v lednu.                 Jan B.

 

Odpověď: Dobrý den, povinnost zaplatit daň z nemovitosti v roce 2020 má majitel nemovitosti, který vlastnil nemovitost k 1. lednu 2020. Pokud by katastr převedl nemovitost až po 1. lednu, bude platit daň prodávající, tedy – původní majitel. Naopak v případě, že katastr převede nemovitost ještě v roce 2019, musí nový majitel podat daňové přiznání k dani z nemovitosti do konce ledna a zaplatit daň na rok 2020 do konce května 2020.

 

Vaše dotazy k realitní problematice můžete posílat na

e-mail: jana.karlachova@re-max.cz

nebo přes webový

formulář zde:

www.janakarlachova.cz/realitni-poradna

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena