REALITNÍ PORADNA

2. 2. 2020

Ing. Jana Karlachová REMAX Alfa Realitní makléřka pro Říčany a okolí

 

 Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi

svůj dotaz k problému, který řešíte.

 

Otázka: Dobrý den. Po rozvodu jsme se dohodli, že zůstanu bydlet v družstevním bytě, který byl manžela. Po dvou letech se byt převedl do osobního vlastnictví bývalého manžela. Dohodli jsme se, že mi ho zdarma přenechá. Můžete mi poradit, jak postupovat? Jde byt darovat a musí být smlouva od právníka nebo lze jen převést na katastru? A platí se nějaká daň? Děkuji za odpověď.     Radka P.

Odpověď: Dobrý den, bytovou jednotku s příslušným spoluvlastnickým podílem na domě, popř. pozemku, je samozřejmě možné darovat na základě darovací smlouvy. Smlouva by měla mít veškeré náležitosti požadované zákonem k tomu, aby došlo k bezúplatnému převodu vlastnictví a zároveň, aby mohla sloužit jako podklad pro návrh na zápis změny v katastru nemovitostí. Z tohoto důvodu doporučuji obrátit se např. na advokátní kancelář, která vám příslušné dokumenty zpracuje. Co se týká daně, pokud se jedná o bývalé manžele, nedá se uplatnit daňové osvobození.

 

Otázka: Dobrý den, je pravda, že se při prodeji bytu s garážovým stáním musí garážové stání nabídnout ostatním lidem v domě?     Rudolf Š.

Odpověď:  Pokud je garážové stání definováno jako podíl na společných prostorách v domě, tak ano, neboť spoluvlastníci mají předkupní právo. Platí zákonná povinnost při jeho prodeji nejdříve nabídnout tento podíl ostatním spoluvlastníkům za stejných podmínek, jako se bude podíl následně prodávat. Tato nabídka musí být učiněna písemně a spoluvlastníci mají lhůtu 3 měsíce, aby se k nabídce vyjádřili. V praxi to bude znamenat, že po uzavření kupní smlouvy doručíte nabídku na uplatnění předkupního práva ostatním spolumajitelům dle adresy uvedené v Katastru nemovitostí. Podle toho, zda někdo ze spoluvlastníků projeví zájem, prodáte stání buď jemu nebo ho prodáte kupujícímu společně s bytem.

Vaše dotazy k realitní problematice můžete posílat na

e-mail: jana.karlachova@re-max.cz

nebo přes webový

formulář zde:

www.janakarlachova.cz/realitni-poradna

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena