Realitní poradna

2. 5. 2020

Ing. Jana Karlachová

REMAX Alfa

Realitní makléřka
pro Říčany a okolí

 

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

 

Otázka: Dobrý den, je pravda, že při prodeji bytu s garážovým stáním musím garážové stání nabídnout ostatním lidem v domě?      Jaroslav B.

 

Odpověď: Dobrý den, pokud k prodeji dojde do
30. 6. 2020, tak ano, je potřeba dát předkupní nabídku na garážové stání všem spoluvlastníkům. Od 1. 7. 2020 však začne platit novela zákona, podle které už tato povinnost odpadá. Předkupní právo v současné verzi přestane existovat. Pokud jste nemovitost koupili a budete ji následně prodávat nebo darovat, nemusíte svůj podíl na nemovitosti žádnému ze spoluvlastníků již nabízet. Pouze pokud byste nemovitost např. zdědili, budete mít tuto povinnost jen 6 měsíců. Po uplynutí této lhůty bude i tento následný převod bez nutnosti nabídnutí předkupního práva.

 

Otázka: Dobrý den, zdědil jsem peníze po otci a chci se zeptat, zda si mohu koupit byt do svého výlučného vlastnicví, pokud jsem ženatý?       Rudolf Š.

 

Odpověď: Ano, možné to je a existují 2 způsoby, jak to udělat.

1. zúžení společného vlastnictví manželů, které bude mít podobu notářského zápisu

2. souhlas manželky s nabytím do výlučného vlastnictví - spočívá v sepsání prohlášení, že manželka je s koupí obeznámená a že koupi financujete výhradně z vlastních prostředků mimo SJM (dědictví). Tento dokument musí být přílohou kupní smlouvy a musí mít úředně ověřené podpisy. Stejně jako u jakékoliv jiné dokumentace v realitních transakcích, i zde doporučuji, abyste svůj záměr probrali se zkušeným právníkem.

 

Vaše dotazy k realitní problematice můžete posílat na

e-mail: jana.karlachova@re-max.cz

nebo přes realitní poradnu:

www.janakarlachova.cz/
realitni-poradna

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena