Realitní poradna

6. 7. 2020

REALITNÍ PORADNA

Ing. Jana Karlachová

REMAX Alfa

Realitní makléřka
pro Říčany a okolí

 

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

 

Otázka: Dobrý den, po koupi bytu jsme zjistili, že původní majitel dlužil na poplatcích SVJ. Po převodu bytu tento dluh chce po nás SVJ uhradit. Můžeme se tomu nějak bránit?                                             Hana Z.

 

Odpověď: Při převodu bytu kupující přebírá povinnosti dosavadního vlastníka, související s jeho členstvím ve společenství vlastníků jednotek (SVJ) v domě. Mezi ně patří i dluhy prodávajícího na poplatcích za správu domu a pozemku, jako jsou poplatky za pojištění domu, činnost správcovské společnosti, náklady za osvětlení společných prostor, jejich úklid, údržbu a mnoho dalších. Kupující by si proto měl vždy ověřit, zda prodávající na těchto poplatcích něco správci (SVJ) nedluží. Pokud by tomu tak bylo, povinnost uhradit tyto dluhy přechází z prodávajícího na kupujícího, nedohodnou-li se smluvní strany v kupní smlouvě jinak. Pokud to nemáte ošetřené v kupní smlouvě, budete muset dluh uhradit vy a potom můžete částku vymáhat např. soudní cestou po předchozím majiteli.

 

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, na co si dát pozor při koupi nemovitosti, kde je zástavní právo. Kupujeme dům od přímého majitele, který tam má hypotéku. Děkuji                                                                   Petr J.

 

Odpověď: To je poměrně běžné, že vlastník se rozhodne prodat svou nemovitosti dříve, než stihne splatit hypotéční úvěr sjednaný na pořízení nemovitosti. Zpravidla se to řeší tak, že zbytek dluhu vůči bance se splatí z kupní ceny a banka potom udělá výmaz zástavního práva z katastru.  Aby vše proběhlo, jak má, a zvláště když kupujete nemovitost od samoprodejce a nemáte s tím zkušenosti, určitě doporučuji využít služeb odborníka – realitní kancelář nebo advokáta.

 

Vaše dotazy k realitní problematice můžete posílat na

e-mail:

jana.karlachova@re-max.cz

nebo přes realitní poradnu:

www.janakarlachova.cz/
realitni-poradna

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena