Realitní poradna

31. 1. 2021

Ing. Jana Karlachová

REMAX Alfa

Realitní makléřka
pro Říčany a okolí

 

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

 

Otázka: Dobrý den. S bratrem vlastníme každý jednu polovinu bytu po naší mamince. Dohodli jsme se, že v bytě budu bydlet já a bratr mi svoji polovinu prodá. Jde jeho polovina prodat a musí být smlouva od právníka nebo lze jen převést na katastru? Děkuji za odpověď.              Radka P.

Odpověď: Dobrý den, bytovou jednotku s příslušným spoluvlastnickým podílem na domě, popř. pozemku, je samozřejmě možné prodat, resp. koupit na základě kupní smlouvy. Smlouva by měla mít veškeré náležitosti požadované zákonem k tomu, aby došlo k převodu vlastnictví a zároveň, aby mohla sloužit jako podklad pro návrh na zápis změny v katastru nemovitostí. Z tohoto důvodu doporučuji obrátit se na advokátní nebo realitní kancelář, která vám příslušné dokumenty zpracuje.

 

Otázka: Dobrý den, je pravda, že se při prodeji bytu s garážovým stáním musí garážové stání nabídnout ostatním lidem v domě?     Rudolf Š.

Odpověď: To už neplatí, předkupní právo bylo zrušeno od 1. 7. loňského roku. Dříve to tak bylo, pokud bylo garážové stání definováno jako podíl na společných prostorách v domě. To značně komplikovalo prodej např. bytů, s nimiž souviselo i spoluvlastnictví garážových stání, sklepů apod. a platila zákonná povinnost při jeho prodeji nejdříve nabídnout tento podíl ostatním spoluvlastníkům za stejných podmínek, jako se bude podíl následně prodávat. To už nyní neplatí a prodej bytu s garážovým stáním je tak jednodušší.

 

Vaše dotazy k realitní problematice můžete posílat na

e-mail:  jana.karlachova@re-max.cz

nebo dotazy volejte na tel.: 606 792 574

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena