Realitní poradna

30. 8. 2021

Ing. Jana Karlachová

REMAX Alfa

Realitní makléřka
pro Říčany a okolí

 

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

 

Otázka: obrý den, chtěla bych se zeptat: Maminka mi chce darovat část pozemku, který už maminka nechala zaměřit a rozdělit. Zajímalo by mne, jestli budu potřebovat k darovací smlouvě i odhad ceny pozemku, abych mohla požádat o převod vlastnictví pozemku na mou osobu. Děkuji, Hana K.

Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o darování v přímé linii, což je ve vašem případě, není potřeba cenový odhad. Stačí Vám jen darovací smlouva, úředně ověřená, kterou dáte jako přílohu ke vkladu na katastrální úřad. Pokud by úřad potřeboval cokoliv dalšího, jistě Vás vyzve.

Otázka: Dobrý den, před rokem jsem se vdala a nyní chci prodat 2 pozemky, které jsem dostala darem od rodičů před manželstvím a za peníze z prodeje bych ráda koupila byt v OV. Je možné nějak ošetřit, abych byla výhradním vlastníkem zakoupené nemovitosti? Děkuji Marcela K.               

Odpověď: Dobrý den, pokud z vašich výlučných prostředků, které získáte prodejem pozemků ve vašem výlučném vlastnictví, byt zakoupíte, jedná se o přeměnu v rámci téhož vlastnictví, tj. byt nabudete do výlučného vlastnictví. Nesmí být však ani zčásti použito vašich společných prostředků náležejících do SJM. Určitě doporučuji, aby přímo v kupní smlouvě na koupi bytu bylo obsaženo ustanovení, že finanční prostředky na koupi bytu uvedeného v kupní smlouvě jsou vaším výlučným vlastnictvím, a proto nemovitost (byt) nabýváte do svého výlučného vlastnictví a nespadá do SJM.

 

Vaše dotazy k realitní problematice můžete

posílat na e-mail:

jana.karlachova@re-max.cz

nebo dotazy volejte na tel.: 606 792 574

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena