Realitní poradna

1. 10. 2021

Ing. Jana Karlachová

REMAX Alfa

Realitní makléřka
pro Říčany a okolí

 

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

 

Otázka: Dobrý den, je pravda, že se při prodeji bytu s garážovým stáním musí garážové stání nabídnout ostatním lidem v domě?     Rudolf Š.

 

Odpověď: To už neplatí, předkupní právo bylo zrušeno od 1.7. letošního roku. Dříve, to tak bylo, pokud bylo  garážové stání definováno jako podíl na společných prostorách v domě. To značně komplikovalo prodej např. bytů, s nimiž souviselo i spoluvlastnictví garážových stání, sklepů apod. a platila zákonná povinnost při jeho prodeji nejdříve nabídnout tento podíl ostatním spoluvlastníkům za stejných podmínek, jako se bude podíl následně prodávat. To už nyní neplatí a prodej bytu s garážovým stáním je tak jednodušší.

 

Otázka: Dobrý den, mám dotaz ohledně rezervace bytu. Sepsal jsem s realitní kanceláří smlouvu o rezervaci s tím, že rezervační poplatek složím do 3 dnů. Druhý den od sepsání jsem se dozvěděl od sousedů několik skutečností, které mě od koupě odradily a chci rezervaci zrušit. Musím i tak zaplatit zálohu, když již nemám o byt zájem?                                                        Petr N.

 

Odpověď: Dobrý den, pokud jste ještě neuhradil rezervaci, máte právo od smlouvy odstoupit. Jen si pečlivě pročtěte dohodu o rezervaci, abyste dodržel podmínky. Pravděpodobně tam bude uvedeno, že pokud částku neuhradíte do určitého data, tak se smlouva od počátku ruší. Nicméně tam může být také uvedená smluvní pokuta za neuhrazení, tak pozor!

 

Vaše dotazy k realitní problematice můžete

posílat na e-mail:

jana.karlachova@re-max.cz

nebo dotazy volejte na tel.: 606 792 574

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena