Realitní poradna

1. 5. 2022

 

Ing. Jana Karlachová
RE/MAX Alfa

 

Realitní makléřka pro Říčany a okolí


Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.    

 

Otázka: Dobrý den, je pravda, že se při prodeji bytu s garážovým stáním musím garážové stání nabídnout ostatním lidem v domě?                   Jaroslav B.
 

Odpověď: Dobrý den, nemusíte. Od 1.7.2020 platí novela zákona, podle které už tato povinnost není. Dříve to tak skutečně bylo a byla to komplikace při prodeji. Pokud jste nemovitost koupili a nyní uvažujete o prodeji,  nyní již nemusíte svůj podíl na nemovitosti žádnému ze spoluvlastníků nabízet. Pouze pokud byste zdědili podíl na nemovitosti, pak platí předkupní právo pro ostatní spolumajitele po dobu prvních 6 měsíců, od doby, co podíl na nemovitosti nabyli do svého vlastnictví. 

 

Otázka: Dobrý den, zdědil jsem peníze po otci a chci se zeptat, zda si mohu koupit byt do svého výlučného vlastnictví, pokud jsem ženatý? Rudolf Š.

 

Odpověď: Ano, možné to je a existují 2 způsoby, jak to udělat.

1. zúžení společného vlastnictví manželů, které bude mít podobu notářského zápisu

2. souhlas manželky s nabytím do výlučného vlastnictví - spočívá v sepsání prohlášení, že manželka je s koupí obeznámená a že koupi financujete výhradně z vlastních prostředků mimo SJM (dědictví). Tento dokument musí být přílohou kupní smlouvy a musí mít úředně ověřené podpisy. Stejně jako u jakékoliv jiné dokumentace v realitních transakcích, i zde doporučuji, abyste svůj záměr probrali se zkušeným právníkem.

 

Vaše dotazy k realitní problematice

můžete posílat na e-mail:

jana.karlachova@re-max.cz

nebo volejte na

tel. 606 792 574

 


 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena