Realitní poradna

29. 5. 2022

Ing. Jana Karlachová
RE/MAX Alfa

 

Realitní makléřka pro Říčany a okolí


Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.    

 

Otázka: Dobrý den, jaké existují možnosti, pokud mám nemovitost v exekuci?  Děkuji, Aleš Z.
 

Odpověď: Pokud už byla nařízená exekuce, bude s největší pravděpodobností existovat pravomocné a vykonavatelné rozhodnutí, což znamená, že vaše nemovitost půjde do dražby. Nemovitosti se v dražbě vyvolávají za dvě třetiny znaleckého odhadu. Pokud vlastníte byt, jehož tržní hodnota je 3 miliony Kč, znalec exekutora jej může odhadnut klidně na 2,4 milionu Kč. Což znamená, že vyvolávací cena v dražbě bude 1,6 milionu Kč. Rozdíl ceny, za kterou se nemovitost prodá v dražbě a cenou, za kterou je možno nemovitost prodat na trhu může být značný. Dražba sebou nese také náklady na organizaci dražby, to vše se zaplatí z výnosu z prodeje v dražbě a o to vám zbyde méně.

 

Jestliže už vám exekuce nemovitosti reálně hrozí, doporučuji se obrátit na realitní kancelář, která je schopná Vaše závazky zaplatit a vykoupit nemovitost za férovou cenu, která bude výrazně vyšší, než kolik byste dostal v rámci exekuční dražby. Řešením může být také rychlý prodej bez výkupu nemovitosti.

Otázka: Dobrý den, v jakých případech může pronajímatel vypovědět smlouvu na dobu určitou s tříměsíční výpovědní lhůtou před skončením nájemní doby? Máme smlouvu na rok, ale po pěti měsících jsme byli kontaktováni, že majitel chce byt prodat a my se máme vystěhovat.                           Helena K.

Odpověď: Dobrý den, zamýšlený prodej pronajaté nemovitosti jistě není důvod k jednostranné výpovědi. Tyto důvody upravuje občanský zákoník. Můžete se však s majitelem dohodnout na ukončení nájemní smlouvy dohodou za podmínek, které pro Vás budou přijatelné (finanční kompenzace, přiměřená doba na vyhledání jiného nájmu apod.)

Vaše dotazy k realitní problematice

můžete posílat na e-mail:

jana.karlachova@re-max.cz

nebo telefonicky: 606792574

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena