Realitní poradna

27. 8. 2022

Ing. Jana Karlachová

REMAX Alfa

Realitní makléřka pro Říčany a okolí

Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.

 

Otázka: Dobrý den, mám dotaz, jestli mohu prodat svoji polovinu rodinného domu, který vlastním dohromady se sestrou. V domě jsou dva stejně velké byty. Nebo je možné prodat jen jeden byt, který dle dohody využívám jen já?

Hana R.

Odpověď: Prodej ideální 1/2 domu možný je, ale pravděpodobně budete špatně hledat zájemce o koupi. Zájemce na ideální 1/2 domu nedostane hypotéku a může tam být problematická dohoda o využívání konkrétní části domu. Lepší řešení je udělat prohlášení vlastníka, kde se přesně definují dvě bytové jednotky a společné části domu. Bytové jednotky jsou pak zapsané v katastru, vlastnické právo se vztahuje přímo na konkrétní bytovou jednotku a je možné je jednoduše prodat a nebo např. dát do zástavy pro účel hypotéky. S prohlášením vlastníka vám pomůže váš realitní makléř.

 

Otázka: Dobrý den, před rokem jsem se vdala a nyní chci prodat 2 pozemky, které jsem dostala darem od rodičů před manželstvím a za peníze z prodeje bych ráda koupila byt. Je možné nějak ošetřit, abych byla výhradním vlastníkem zakoupené nemovitosti?

Děkuji, Marcela K.

Odpověď: Dobrý den, pokud z vašich výlučných prostředků, které získáte prodejem pozemků ve vašem výlučném vlastnictví, byt zakoupíte, jedná se o přeměnu v rámci téhož vlastnictví, tj. byt nabudete do výlučného vlastnictví. Nesmí být však ani zčásti použito vašich společných prostředků náležejících do SJM. Doporučuji, aby v kupní smlouvě na koupi bytu bylo obsaženo ustanovení, že finanční prostředky na koupi bytu uvedeného v kupní smlouvě jsou vaším výlučným vlastnictvím, a proto byt nabýváte do svého výlučného vlastnictví a nespadá do SJM.

 

 

Vaše dotazy k realitní problematice

můžete posílat na e-mail:

jana.karlachova@re-max.cz

nebo mne kontaktujte telefonicky: 606 792 574

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena