Realitní poradna

26. 11. 2022

REALITNÍ PORADNA

Ing. Jana Karlachová
RE/MAX Alfa

 

Realitní makléřka pro Říčany a okolí


Chcete také poradit při prodeji, koupi nebo pronájmu nemovitosti? Pošlete mi svůj dotaz k problému, který řešíte.    

 

Otázka: Dobrý den, existuje nějaké pravidlo, že při prodeji nemovitosti má přednost zájemce, který byl na prohlídce jako první? Stalo se nám, že přestože jsme byli na první zájemci a chtěli jsme byt koupit, makléř dal přednost někomu jinému.

Ondřej K.

Odpověď: Žádné pravidlo o přednosti zájemců podle pořadí na prohlídce neexistuje. Realitní makléř, který pracuje pro prodávajícího a má s ním smlouvu, musí hájit zájmy prodávajícího. Pokud je více zájemců o koupi, dostane zpravidla přednost ten, kdo nabídne lepší podmínky prodávajícímu. To nemusí být vždy jen vyšší cena, ale také způsob financování, rychlost zaplacení kupní ceny, jak moc pospíchá na předání nemovitosti po prodeji nebo něco jiného, co je pro prodávajícího důležité.

 

Otázka: Dobrý den, při prodeji naší nemovitosti kupující během převodu zemřel. Je převod nemovitosti platný?

Helena K.

Odpověď: Dobrý den, pokud kupující zemřel až po podpisu kupní smlouvy a po podání návrhu na vklad na katastr, tak ano. Účinky vkladu nastávají zpětně ke dni podání návrhu na vklad. Jakmile katastrální úřad vklad povolí, stane se zemřelý kupující vlastníkem nemovitosti (zpětně ke dni, kdy návrh došel příslušnému katastrálnímu úřadu) a nemovitost se stane součástí jeho pozůstalosti, která bude projednána v dědickém řízení.

Vaše dotazy k realitní problematice můžete posílat na e-mail: jana.karlachova@re-max.cz

nebo dotazy volejte na tel. č.: 606 792 574

 

 

 

 


 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena