Ředitelství silnic a dálnic seznámilo veřejnost se zahájením rekonstrukce Černokostelecké ulice

1. 3. 2024

V KC Labuť se uskutečnilo veřejné projednání rekonstrukce státní komunikace první třídy Černokostelecká za účasti generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic ČR Radka Mátla, autorů projektu a zástupců města.

Ředitelství silnic a dálnic již delší dobu stojí před nutností provést rozsáhlou rekonstrukci státní silnice první třídy Černokostelecká. Z důvodu podmáčeného, nestabilního podloží dochází k soustavnému poškozování povrchu komunikace. Stále vznikají nové praskliny, kaverny, nerovnosti a pouze povrchové opravy problém nevyřeší.

V rámci oprav proběhne kompletní výměna povrchu a podloží vozovky (uzavřena bude vždy celá šíře komunikace). Dále dojde k výměně kanalizace a vodovodu v úsecích, které jsou v havarijním stavu a prosakují. Dojde též k oddělení dešťových a odpadních vod. Současně budou vybudovány nové chodníky v místech, kde ještě neproběhla rekonstrukce. Bude vybudován jeden nový a opraveno všech jedenáct přechodů pro chodce včetně jejich nového nasvětlení.

  • První etapa rekonstrukce Černokostelecké ulice (úsek Strašínská–Smrková) by měla být zahájena v tomto roce na začátku léta. Druhá etapa (úsek U Disku–Strašínská) je plánovaná na rok 2025. Projekt počítá s uzavřením celé šíře komunikace. Rozdělení na části a nechat vždy polovinu vozovky průjezdnou by přineslo prodloužení celé stavby a další technické komplikace.
  • Projektanti stanovili maximální délku realizace obou etap 716 dnů a minimální 600 dnů. Účastníci výběrového řízení však mohou nabídnout výrazně kratší čas.
  • Kdy tedy bude stavba zahájena a jak dlouho potrvá rekonstrukce prvního úseku? Vše závisí na průběhu a na výsledku výběrového řízení na zhotovitele. Respektive – kdy bude VŘ úspěšně uzavřeno a jaký časový termín vzejde z vítězné nabídky. Podle sdělení generálního ředitele ŘSD Radka Mátla je nutné počítat i s možností, že zahájení bude odloženo na příští rok. A to v případě, že by hrozilo, že Černokostelecká zůstane rozestavěná přes zimu.
  • Objízdná trasa pro tranzit zatím není stanovena. V každém případě bude kamionová doprava odkloněna ještě před městem Říčany.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena