Regionální okruh nebude!

30. 5. 2014

Mezi jednu z mých aktivit krajského zastupitele patří i členství v pracovní skupině k výstavbě dálnice D3 a obchvatu Prahy. Dlouhodobě se snažím nejen jako krajský zastupitel podpořit urychlenou dostavbu pražského okruhu v původní stabilizované trase, a to alespoň v méně konfliktní trase mezi D1 a Běchovicemi, která ovlivňuje dopravu nejen u nás,ale de facto v celé jihovýchodní části středních Čech.

Stále častěji se odpůrci dostavby okruhu na katastru Prahy v čele se zástupci ze zatím nestavěných lokalit snaží o změnu trasy v podobě výstavby nového obchvatu v tzv. regionální variantě. Pro okolí Říčan se jedná de facto o trasu silnice II/101. Co je ale podstatnější – i kdyby se nakrásně jak mávnutím kouzelného proutku získala veškerá povolení i finance pro výstavbu, znamenalo by to nejen přenesení dopravní a hlukové zátěže do míst dnes hustě obydlených lokalit, ale dokonce i částečnou demolici mnoha rodinných domů v této trase!

Závěrem těchto jednání je, že Krajský úřad regionální variantu obchvatu Prahy nepodpořil a odmítá jednat o jiné, než stávající stabilizované trase na katastru Prahy. Což je mj. v souladu s názory ŘSD (státu) i MHMP (Prahy).

Další problém, který řešíme, je ev. úprava již schválené trasy dálnice D3 mezi Prahou a Olbramovicemi, která byla v loňském roce opět nastolena. Zde se opět mj. otevírá varianta napojení dálnice D3 blíže k Říčanům (nad Voděrádkami). Tato varianta byla již dříve expertní skupinou vyhodnocena jako nevhodná ve srovnání s trasou kolem Jesenice přes Psáry, Jílové atd.

Vše nasvědčuje tomu, že se ani zde nemusíme obávat, že by blíže našemu městu vznikl další dopravní uzel, který by svedl dopravní zatížení na náš katastr.

Miloslav Šmolík

Krajský zastupitel

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena