Rekonstrukce střechy úřadu na Komenského náměstí se prodlouží.

29. 9. 2017

Stavební práce budou pokračovat i v říjnu

V létě začala realizace projektu na zateplení a opravu střechy budovy MěÚ na Komenského náměstí. Rozpočet přesahuje 6 milionů korun. Technické problémy zapříčinily zdržení celého časového harmonogramu. Do budovy při prudkých deštích zateklo a způsobené škody se předpokládají v řádu statisíců. Klientům a zaměstnancům úřadu, ale i obyvatelům okolních nemovitostí patří díky za trpělivost.

V době prázdnin odstartovala dlouho plánovaná rekonstrukce střechy budovy Městského úřadu na Komenského náměstí. Vyžádal si ji špatný stavebně technický stav, kdy do budovy dlouhodobě zatékalo. První investiční záměr vznikl již v roce 2011. Finanční prostředky v rozpočtu města se našly až v letošním roce.

Cílem akce je rekonstrukce a zateplení střechy budovy postavené v 70. letech. Součástí je výměna střešního souvrství včetně nového zateplení střechy. Zateplení bude provedeno v celé ploše obou střech. Na nižší části objektu dojde k výměně oken ve vyvýšené části střešní nástavby. Technické problémy, zjištěné špatným zaměřením střechy, přinesly kromě čtrnáctidenního zdržení i vícenáklady kolem 600 tisíc korun. Investice tak z původních 5,6 milionů přesáhla 6 mil. korun. Termín dokončení rekonstrukce je v době uzávěrky Kurýru plánován do 31. 10. 2017

Omezující podmínkou pro stavbu byl požadavek zachování chodu úřadu. Komplikované přestěhování rozsáhlé administrativy by projekt oprav značně prodražilo. Navíc město nedisponuje tak velkými náhradními prostory.

V průběhu oprav došlo při prudkých deštích k havarijní situaci. Do budovy, která měla provizorní krytí právě odkryté střechy, výrazně zateklo. Několikrát musely být z bezpečnostních důvodů omezeny úřední hodiny a některá pracoviště byla krátkodobě zcela uzavřena. Při celém průběhu stavby byl zajištěn inspektor bezpečnosti práce i technický dozor investora. Komplikovaná situace si vyžádala nadstandartní opatření. Byl vydán „Místní provozní bezpečnostní předpis“ se souhrnem opatření v rámci prací na budově MěÚ. Za dočasné snížení pracovního i klientského komfortu se omlouváme a děkujeme za trpělivost.

Škody způsobené při deštích zatím nebyly vyčísleny. Sečteny budou až po dokončení střechy. Město bude konečnou částku nárokovat u pojišťovny zhotovitele. Tím je společnost Lerson s.r.o., která vzešla z veřejné zakázky.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena